5 tips (stappen) voor als het maken/bedenken even niet wil

 

Creatieven…ze maken gewoon non stop. Toch? De bron waaruit al onze creaties ontstaan, raakt nimmer op en levert ons ideeën in overvloed. Dat is zo. Maar – verdorienogantoe – soms ook niet.

Wat als er even niets komt, niets wil en niks stroomt uit die zogenaamde bron. Dat moment komt iedereen vroeg of laat tegen. Zeker als je in opdracht werkt en op commando fris en vernieuwend mag zijn. Ik maakte er eens deze illustratie over.

 

Ook bij mij is zo’n moment af en toe dus daar. Wel steeds minder sinds ik tegen mezelf zeg dat het erbij hoort, het niet erg is en dat inspiratie nooit voorgoed met de Noorderzon vertrekt. Je ontspant na al die jaren meer, vertrouwd meer op jezelf en weet dat het met dat maken wel goed komt. (Doorgaan dus, mensen!)

Maar het moment dat je denkt: De bron? Waar is die? Kom hier! is geen ritje in de Hoera-bus.

Vandaar hier 5 stappen om de bron te roepen en te hervinden. Ik schrijf het op als een stappenplan. Begin bij 1 en ga zo voorts. Voor je het weet spartel en dartel je weer in die bron. Is die fijne flow en zijn je ideeën weer terug.

1 Ik schreef ooit: De muze is een illuze. Het is zitten en doen. Geef jezelf een speeluur en doe gewoon maar wat puur voor jezelf. Speel gewoon met waar je dan ook mee werkt: woorden, noten, lijnen, klei, foto’s of wat dan ook. Voeg een materiaal toe als je daar zin in hebt. Experimenteer…maar los graag. Het is geen examenopdracht en is niet voor in een galerie.

Show up, show up, show up, and after a while the muse shows up, too. (Isabel Allende)

2 Na een uur nog een leeg hoofd? Vecht er niet mee. Word niet boos. Neem het zoals het komt. Drang om het dak af te springen? Geef jezelf dan een paar uur tussentijd. Ruim je huis op maar nog beter: ga naar een museum, een expositie, een plek waar veel mensen zijn zoals de bibliotheek of maak een boswandeling.

3 Ga na de tussentijd gewoon weer zitten. Dezelfde dag of de volgende dag – hoe het komt – en ga weer aan het werk. Lukt het weer? Mooi zo! Lukt het nog niet helemaal of helemaal niet? Ga naar stap 4. (Heb je haast, ga dan naar stap 5)

Inspiration is for amateurs — the rest of us just show up and get to work. (Chuck Close)

4 Deze stap komt van kunstenaar/illustrator Lisa Congdon die ik bewonder. Ze zegt: ‘Kies een ding dat je eerder graag maakte. Doe dat de komende dertig dagen weer maar dan in ander materiaal, een andere kleur of invalshoek. Daag jezelf uit elke dag iets anders te doen maar houdt ‘het ding’ hetzelfde. Zo kom je weer los en op gang.

5 Nog steeds een blokkade? Dan is er wat anders aan de hand. Waarschijnlijk is er wat angst en/of twijfel te overwinnen. Overwin het en begin indien nodig bij stap 1. Het gaat lukken! Heus. Geen creatieve blokkade duurt eeuwig. Doorzitten en doordoen, dat is de weg.

Leuk dat je hier even was en dank voor het lezen. Deel dit bericht vooral met jouw vrienden en vriendinnen met een creatief beroep of met de hobbytime creatieven om je heen. Daar help je ze mee. Vind ik geweldig. Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.