Aanbevolen: angst en toch doen.

Voor creatieven is de enige richting die van bekend naar onbekend, zoals ik eerder schreef. In deze blog laat ik zien hoe onbekend er verder uit ziet.

Anderhalf jaar geleden, na het geven van een lezing over de ups en downs van het creatieve proces, werd me zo duidelijk dat alle makers en kunstenaars met dezelfde dingen worstelen en daar best wat hulp bij kunnen gebruiken. Bij het niet kunnen kiezen, meer lef willen hebben, niet weten wat je toe kan voegen, meer zelfvertrouwen willen. Van die dingen.

Ik besloot onbekend terrein op te stappen door te roepen dat ik een cursus ging ontwikkelen om die mensen te motiveren. Ik noemde het de Artist Wake Up Call. ‘Welja joh’, dacht ik. Dat ga ik gewoon allemaal even doen. Geheel volgens recept gedacht, zoals je hier onder ziet:

De ‘Welja joh’ fase wordt af en toe onderbroken door de ‘Oen!’ fase, waar ik al eerder over schreef.

‘Denk je dat jij dit kan? Oen! Wie denk je wel niet dat je bent?!’

Ja, Oen is erg goed in het motiveren van de creatieve medemens.

Maanden werkte ik er aan om het Artist Wake Up Call boek te schrijven, er twee workshops voor te ontwikkelen, deelnemers te krijgen, een puike locatie te vinden, een online kassa aan mijn website te hangen en opdrachten te bedenken. En nu was het dan zover. De kick-off. De eerste Artist Wake Up Call.

Man bracht me met dozen vol werkboeken naar Amsterdam. Het ging best met de zenuwen dacht ik terwijl we Haarlem uit reden. Ik had ze niet echt. Maar toen we in Amsterdam de Nieuwmarkt naderden en ik de Waag zaag, kromp mijn maag ineen.

‘Oen! Wilde jij dit? Wilde je dit echt? Kan je nog terug? Dan keer om en ga terug!’

Dat riep mijn innerlijke Oen.

Eenmaal aangekomen zag het er zo fijn uit (kijk maar, ik nam toen wat foto’s), dat ik de Oen opzij zette en de laatste fase van onbekend in ging. De fase van vertrouwen in een goede afloop. Wat daarbij enorm hielp, is dat er achttien nogal leuke en enthousiaste deelnemers onderweg waren.

     

Zij leerden tijdens het Artist Wake Up Call programma dat ook zij maar een kant op kunnen. De kant naar onbekend. En dat ze van ‘Welja joh’ naar ‘Oen’ heen en weer zullen pingpongen totdat ze door kunnen naar ‘Komt goed.’ En daarmee sluiten ze de fase van onbekend af. En wat onbekend was, wordt bekend.

Is er iets onbekends waar jij maar niet door ging, omdat die ‘Oen’ fase je in de weg zat?

Doorgaan. Doorgaan. Blijven doorgaan. Niet naar die Oen luisteren. En je zal in die ‘Komt goed’ fase komen. Dat beloof ik.

Met trots kan ik zeggen dat de derde Artist Wake Up Call voor de deur staat. We starten 7 oktober. Er zijn nog een paar laatste plekken.

Je bent zo ontzettend welkom om onder begeleiding 8 weken je eigen creativiteit een boost te geven, helderheid te krijgen in  wat je wil en een groep leuke creatieven te ontmoeten. Ik zie je graag. Kijk hier voor meer info en inschrijven.

Leuk dat je er was en bedankt voor het lezen. Had je er wat aan, deel het dan vooral met een andere creatief die niet doorpakt, twijfelt en misschien wel teveel naar zijn of haar innerlijke Oen luistert.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.