Creatieve ondernemer: word een vriend. Mensen kopen van vrienden.


Jij (creatieve ondernemer, designer of artist) bent je product. Dat klinkt misschien getverdegetver. En kil. Maar de sterkste en meest langdurige verbintenissen die wij allen aangaan zijn niet die met een merk of ding maar met een ander mensch.

Als gevolg daarvan beveelt iemand enthousiast de grafisch vormgever aan waar hij of zij zelf zo fijn mee samenwerkte. Of de fotograaf die zo flexibel was en meedacht. De kunstenaar die zijn producten altijd zo leuk verpakt en net als hem/haar houdt van gerecyclede materialen.

Snap je wat ik bedoel met ‘Jij bent je product’?

Je doel als creatieve ondernemer of artist is om een vriend te zijn. En ja, dat kost tijd en dat duurt even. En kan alleen door jezelf te zijn. Niet door het worden van een allemansvriend (door je elke keer in bochten te wringen om aardig gevonden te worden).

Van onbekende naar bekende naar vriend is enorm krachtig. En neen, je hoeft niet met iedereen koffie te gaan drinken en iedereen uit te nodigen voor je verjaardag of je privé telefoonnummer te geven.

Je hoeft maar 2 dingen te doen:

➤ Nummer 1: Een oprechte interesse hebben in je (potentiële) klanten, collega’s en fans.

Echt contact maken met ze. Zodat ze geïnteresseerd worden én blijven in wat je zegt en maakt. Zodat ze willen zien wat je te bieden hebt. Ze je op social media gaan volgen (want dat doen ze met andere vrienden ook). Zo verzamel je mensen en dus potentiële klanten om je heen die je trouw zijn. Daar heb je wat aan en daarmee is het ook nog eens fijn samenwerken. Dat beloof ik. Ze zullen je zelfs een blunder vergeven want die blunder bevestigt juist dat jij ook maar een mensch bent (en geen ding), net als zij.

Pu-lease doe dit niet omdat het een agendapunt is.

Doe dit niet vanuit een berekenend zakenbrein. Doe dit omdat je oprecht geïnteresseerd bent in mensen. In je toekomstige en bestaande klanten. Hoe beter je weet wie zij zijn, hoe makkelijker dit is. Daarom is het ook zo begrijpelijk dat marketing goeroes hameren op die Ideale Klant. De klant die echt bij jou past. Bij jouw interesses, overtuiging en voorkeuren.

➤ Nummer 2: Je vrienden geven wat ze willen. 

Maar wat willen ze dan? vraag jij je misschien af.

Wat mij betreft valt dat ik twee categoriën.

❶ Klanten willen plezier/blijdschap.

❷ Klanten willen dat iets waar ze onvoldoende plezier aan beleven/gedoe is, opgelost wordt.

Stel je bent bent een kunstschilder. Klanten kunnen plezier beleven door bij jou schilderlessen te volgen en dat ze daardoor groeien: nog meer blijdschap! Of door een schilderij van je te kopen. Omdat het ze raakte. Of omdat de kamer zo leeg en anoniem was en er echt iets nodig was wat hun persoonlijkheid een beetje onderstreepte (je loste in dit geval iets op voor ze). Of omdat ze jou gewoon een geweldig toffe peer of peerin vinden en ze jou willen steunen en aanmoedigen.

Het kan allemaal. Maar alleen omdat ze je kennen en aardig vinden. Niet omdat je een anoniem merk of ding bent.

Dus: wees aanwezig, laat jezelf zien. Weg uit die zolderkamer, uit dat atelier, die studio of werkkamer.

En ja, dat kost tijd. Maar het is aan jou en aan niemand anders om de wereld te laten zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. Als je een gevestigde naam bent, dan heel misschien kan iemand anders het doen. Omdat je die ervoor inhuurt. Maar tot die tijd moet jij inderdaad al die ballen hoog houden. Maken, marketing, verkoop, boekhouding, nieuwe ideeën uitwerken. Ja, dat alles doe jij.

Vrienden maken dus!

En ja dat is best spannend, zeker in het begin, die megafoon te pakken en dan roepen:

“Hallo, hier ben ik. Horen jullie mij? Zien jullie mij?
Ja hier, joehoe. Die met dat rode hoofd ja.“

Wat helpt om het minder eng te vinden? Te weten en accepteren: niet iedereen hoeft mij leuk te vinden.

Je hoeft niet met iedereen vrienden te worden. Als je jezelf bent, ga je de mensen om je heen verzamelen die bij jou passen. En klanten krijgen die bij jou passen. Het loopt prettig. Geen geduw en getrek maar het stroomt juist lekker tussen je klant en jou.

Dank dat je er weer (eens) was en voor het lezen. Vond je het interessant – en dat hoop ik van harte – deel het dan vooral met een creatieve vriend(in) die je meer exposure en opdrachten of aankopen gunt. Kies hieronder via welk kanaal.


PS: In januari start een Creative Biz programma waar dit en nog veel meer fijne zakelijke inzichten aan de orde komen zodat jij er een topjaar van gaat maken. Wil je op de maillijst en aan je jastje getrokken worden als het zover is, mail me dan en ik zet je met plezier op de lijst.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.