En wat ga jij anders doen in 2019? Breng het in 2 stappen in kaart.

Het jaar is nog niet voorbij maar is wel al zo gevorderd dat je kunt opsommen wat fijn ging en wat minder fijn ging in 2018. Speciaal voor mensen die het zelf uit moeten vogelen (creatieve freelancers en dito ondernemers) is een JA en NEE lijstje een handig visueel middel.

Ik sta elk jaar stil bij waar ik de komende periode zin in heb en geen zin meer in heb.  Er zijn voor mij (onvermijdelijke) verbeterpunten voor het jaar 2018. Gelukkig zijn er grote successen geweest in 2018. Ik had wat het maken van vrij werk, het werken aan nieuwe boeken en aanmeldingen betreft weer een…

joehoe joechei tralalala jeeeeej

jaar.

Soms iets teveel jeeeej. En die tralala, dat viel best mee want er waren veel deadlines te verstouwen en soms ging in de planning daar wat mis en dacht ik:

hoe krijg ik dit in vredesnaam allemaal af?

En toch kwam alles goed. Altijd komt alles goed op het eind. Want John Lennon zei:

everything will be okay in the end.
if it’s not okay, it’s not the end.

Oké. Nu de 2018 evaluatie/het 2019 plan. Doe jij mee?

Stap 1. Maak een + en – overzicht over het afgelopen jaar ter voorbereiding. Dit is die van mij. Maak nu die van jou.

Zo, de voorbereiding is gedaan. Om ervoor te zorgen dat je op de rit blijft wat plannen en dromen betreft, raad ik je dus aan om na het + en – overzicht een JA en NEE lijstje te maken voor volgend jaar. Erover nadenken en het opschrijven helpt je om verder te kijken dan de huidige opdracht. Want…

…wat wil je? waar wil je staan over pakembeet vijf jaar en helpt de opdracht die nu aanklopt je die richting op?

Dus Stap 2. Maak je Ja en Nee lijstje voor 2018.

Mijn lijstje ziet er zo uit.

En maak nu die van jou. Vind je het maken van zo’n JA en NEE lijstje moeilijk, dan breng ik je graag op gang.

Het is simpel (dat beloof ik)

Beantwoord deze vragen:

  1. Wat zijn de projecten die ik in 2019 wil volbrengen?
  2. Waar wil ik over vijf jaar staan?
  3. Wat kostte je veel energie in 2018 en leverde weinig blijdschap of geld op?
  4. Hoe zat het met de balans van de 3 P’s (altijd twee van de drie in een opdracht c.q. vrij werk aanwezig!) Poen, Plezier en Prestige/Portfolio in projecten dit jaar?

Ik zei toch dat het simpel was.

Creatieven zijn soms eerder reactief (Ja, hoor, dat doe ik wel die opdracht, want je bent zo aardig en ik durf geen nee te zeggen) dan dat we strategisch te werk gaan (Deze opdracht, ik zet ‘m als het af is niet eens op mijn website/portfolio, dus ja, ehm…gaat het me verder brengen?).

Zo’n lijstje voorkomt dat. Dus nu je JA en NEE in 2019 lijstje maken.

Zet ‘m op! Leuk dat je er was en dank voor je interesse. Deel deze blogpost (vind ik geweldig) met een creatieve vriend of vriendin die je een succesvol 2019 gunt. Dank!

 

PS Het Creatieve Biz Boost 90 programma gaat wegens succes ook in 2019 plaatsvinden. Het start met een beperkt aantal deelnemers. Je kunt je inschrijven en we starten maandag 14 januari met een feestelijke kick-off lunch.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.