Hoe sta jij ervoor? Halfjaar checkup.

Hee daar, creatieve freelancer of ondernemer (in spe),

Zoeffff. Dat was de eerste helft van dit jaar. Het is inmiddels juli. Begin dit jaar had jij dromen en plannen voor deze 365 dagen. Je hebt ze waarschijnlijk nog steeds. Laten we door middel van een halfjaar checkup kijken waar je staat wat die mooie dromen en plannen van begin dit jaar betreft.

Zo’n halfjaar checkup zorgt er voor dat je:

  • Komt waar je wil zijn
  • Afscheid neemt van ballast

De checkup voor creatieve ondernemers en freelancers bestaat uit drie opdrachten.

Geen checkup in een tandartsstoel of ander steriele en niet al te feestelijke plek. Deze checkup doe je terwijl je op de bank zit met je favoriete muziek op of in bad of bed ligt.

Drie opdrachten:

Opdracht 1.  Over welk project ben je op dit moment het meest enthousiast?

Welk project was begin dit jaar woest aantrekkelijk en is dit nu nog? Als je bent zoals andere creatieven is er namelijk vast ook een project (of zijn er meerdere) waarvan je dacht het dit jaar te gaan oppakken of afronden, maar je nu niet meer enthousiast over bent. Zo gaan die dingen. Je wordt afgeleid, elke maand, elke dag, elk uur zelfs als je niet oppast door een GWP. Een Geweldig Nieuw Project.

Geeft niks.

Waar het om gaat is dat je de projecten waar je wél enthousiast over was aan het begin van het jaar en nu nog bent, ook daadwerkelijk gaat afronden dit jaar.

Wat was het dat je in januari voor jezelf bedacht had dit jaar te gaan doen?

Actie bij opdracht 1.
Pak het op. Hoe? Plan er de komende maanden tijd voor in in je best-wel-al-volle agenda want voor je het weet is je agenda volledig vol met opdrachten.

Wat werkt fijn voor je? Elke dag beginnen met een half uur werken aan jouw project? Er een dag per week voor reserveren? Plan dat in. Weet je nog niet wat fijn werkt: trial and error dan. Probeer het een en daarna het andere totdat je weet wat voor jou het beste werkt. Zolang dat project maar opgepakt wordt en af komt. Ik zie dolgraag dat jij eind dit jaar kan zeggen: dat leuke plan dat ik in januari had…dat is gelukt!

Opdracht 2. Welk onderdeel van je werk geeft je geen enkele energie maar neemt in plaats daarvan juist energie?

Alle ondernemers en freelancers hebben iets waar ze geen zin in hebben. Niemand vind 100% van de werkzaamheden dolletjes en fijn.  Waar ik het hier over heb, zijn de onderdelen die echt energie vreten. Maak er een lijstje van. Doe eerst een braindump en zet het daarna op volgorde met het meest energievretende bovenaan. Lijstje af? Ga het dan langs: welke kan je stoppen/elimineren? Welke zijn niet te stoppen maar wel uit te besteden?

Nu is het zaak tot actie over te gaan. Wat je kan stoppen: stop het! Wat je uit kan besteden: besteed het uit. Ja, dat kost geld. Maar het kost alleen echt geld als je in die tijd dat er vrij komt een nieuwe serie op Netflix gaat kijken of in je hangmat gaat liggen. Werk je in de vrijgekomen tijd, dan verdien je het geld voor het inhuren. Het levert je: minder stress, meer blijdschap, meer focus om welke projecten je echt wil doen en meer groei.

Opdracht 3.  Tien minuten timetravel 

Neem wat te drinken en ga op een comfortabele plek zitten. Stel jezelf voor: het is 31 december van dit jaar. Droom er 10 minuten lekker op los. Reis in je hoofd naar eind dit jaar. Beperk jezelf niet…het is een visualisatie nietwaar? Daarin mogen ook dingen die onmogelijk, raar of niet realistisch lijken.  Beantwoord eventueel deze vier vragen als je niet meteen op gang komt.
Wat heb je dan bereikt?
Waar werk je dan aan?
Wie zijn je aanmoedigers?
Waar ben je het meest trots op?
Pak na de tien minuten pen en papier en schrijf op wat je voor je zag.

Oke. Dat is de checkup. Had je er wat aan deel deze blogpost dan vooral met vrienden via mail of social media, vind ik geweldig! Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.