Hoe zeg je nee? Drie ultieme tips (en een mail template)

Ben je een ontwerper, schrijver, maker, artist of andere creatieve ondernemer dan herken je de volgende vragen vast. Wil je een logo voor me ontwerpen? Wil je onze bruiloft fotograferen? Mijn webteksten lezen? Mijn manuscript? Wil je doneren voor mijn crowdfunding campagne? Kan je zusenzo en ditendat gratis doen? Zullen we samen een project doen? Kan ik feedback van je krijgen/met je brainstormen?

Nee zeggen doe je om een van deze drie redenen:

  • Omdat je geen plezier gaat beleven aan het uitvoeren van het verzoek
  • Omdat ze het gratis willen en jij niet
  • Omdat je er geen tijd voor kan of wil maken

Ze zijn alle drie even legitiem. Dus als antwoord nee geven, daar hoef je geen greintje stress van te hebben. Maar toch vinden we het moeilijk.

We willen namelijk aardig gevonden worden – een vrij basale menselijke behoefte – en dus voelt nee zeggen soms rot. Want wie weet vinden ze je niet meer leuk als je nee zegt.

Zelfs als ze bij hun verzoek zeggen dat hun budget nihil of beperkt is maar de exposure voor jou natuurlijk geweldig is met hun 1000 volgers op Instagram (a-l-l-e reden dus om nee te zeggen en dat mag luid), krijgen we de drie letters die een tweejarige er met gemak op elk moment uit kraamt, niet uit.

Daarnaast denk je wellicht:

“Misschien mis ik wel iets geweldigs als ik nee zeg.”

Of denk je:

“Wie weet is dit de unieke kans die me veel gaat brengen.”

Of:

“Ze denken vast dat ik een ondankbaar mens ben.”

Ook de gedachtes hierboven zijn geen reden om maar ja te zeggen.

Heel veel keren ja zeggen terwijl je eigenlijk een kleine of grote nee voelt, gaat op langere termijn niet werken. Want: minder plezier. Een project waar je uiteindelijk tegenaan hikt. Samenwerking die stroef gaat lopen. Of een mix van die drie. En dan hebben we het niet over overspannen worden. Tegen dat laatste daar kan je als stevige ja-knikker wel nee fluisteren, maar is zo gebeurd.

En da’s zonde. En niet nodig bovendien.

Door nee te zeggen heb je meer tijd voor je eigen projecten, je to do list en jezelf.

Nee zeggen is mogelijk. En nee zeggen wordt makkelijker als je het vaker zegt. Als je nee zegt, mis je echt niet altijd iets geweldigs of sla je de meest unieke kans ooit af. En mensen zullen je zelden niet meer aardig vinden omdat jij hun verzoek niet inwilligde. Geloof me.

De sleutel hier is om nee te zeggen op een respectvolle  en persoonlijke wijze.

Wat je doet (3 tips)

❶ Vriendelijk verwoorden
Hoe stom of dom je de vraag ook vindt, blijf altijd vriendelijk. Soms moet je om die reden even een paar uur wachten (of een dag) met je antwoord. Geen steken onder water. Geen verontwaardiging. Gewoon helder en duidelijk zijn op een prettige manier.

❷ Excuses Elimineren
Jij hoeft je niet te verontschuldigen. Echt niet. Ze vragen jou iets en jij geeft je antwoord. Schrijf je iets wat lijkt op een verontschuldiging, verwijder die dan.

❸ Uitleg uitgummen
Je bent de vrager geen uitgebreide uitleg schuldig waarom je geen tijd hebt of het tarief te laag is. Je hoeft alleen maar te zeggen “Ik heb geen tijd” of “Mijn tarief voor deze werkzaamheden is…”

Maar nu. De mail. Hoe ga je de verzoekvrager het nee-nieuws brengen? Een drie alinea mail is altijd fijn en ook in dit geval. Bij kort en bondig (drie alinea’s dus) heeft de ontvanger voldoende zin om jouw mail meteen te lezen.

Stel je mail samen. Zo gepiept met deze template.

Stel zelf je mail samen aan de hand van het materiaal hieronder en kijk eens: je mail is gemaakt binnen een minuut. Kies bij alinea 1, 2 en 3 welke van de geboden zinnen het beste past. Bouw zo je mail. Klaar? Druk op verzenden en ga door met waarmee je voordat je het verzoek kreeg, aan de slag was.

Beste ….,

Alinea 1
Je plan klinkt goed/leuk. Dank dat je aan me denkt voor/om……………….
Je voorstel klinkt bijzonder prettig. Leuk dat je me vraagt.
Dank voor je uitnodiging om ……………………
Wat leuk dat je me vraagt voor mijn input/feedback op…………….

Alinea 2
Op dit moment richt ik me vooral op ……….. en heb daarnaast geen ruimte meer, dus ik sla je aanbod af.
Op dit moment kan ik geen tijd vrijmaken.
Ik help hier mensen vaker mee. Met plezier en – niet onbelangrijk – met succes. Je kunt me inhuren (mijn tarief is)…….. Ik hoor graag van je. (als iemand iets gratis wil en jij wil dat niet)
Mijn planning is enorm krap op dit moment. Ik zou je wel willen helpen, maar kom dan teveel in tijdsnood en dat is onverstandig.
Het zijn geen werkzaamheden die passen bij waar ik me op dit moment vol enthousiasme op focus.

Alinea 3
Nogmaals dank voor je interesse. We zien elkaar vast nog eens.
Leuk dat je me vroeg, ik vind het een compliment, en ontzettend veel succes met ……………
Succes met je mooie project.

Met vriendelijke groet

Leuk dat je hier (weer) was en dank voor het lezen. Had je er wat aan, deel het dan vooral. Vind ik geweldig. Kies hieronder via welk kanaal je het wil delen. Misschien wel een email naar die ene vriend(in) die laatst verzuchtte met iets bezig te zijn waar ze eigenlijk helemaal geen zin in had.

 

 

PS 1: TIP! Ik schreef eerder een blog over hoe je kan toetsen of een opdracht wel of niet bij je past. Lees ‘Past deze opdracht bij mij?

PS 2: In januari start mijn Creative Biz programma. Daarmee help ik ondernemers met een creatief beroep. Een kleine fijne groep die samen stappen gaat zetten en van 2018 een succes gaat maken. Wil je informatie tegen die tijd? Mail me en zeg het.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.