Ik durf niet en jij, Sabine, volgens mij wel. Hoe doe je dat?

Zo’n vraag krijgen van een lief iemand die wel wil, maar bij wie even (of al wat langer) een kink in de kabel zit. Het doet me wat. Dus hier het antwoord en hup, online meteen. Heb jij er ook wat aan.

Mijn antwoord:

Ik doe. Dat is alles.

Ik weet inmiddels na al die jaren met een een creatief beroep dat dit (doen) het allerliefste voor mezelf is. Kleine stapjes van doen, doen, doen maken na vijftien jaar best een verschil. Ik had ook al die jaren niks kunnen doen vanwege:

  • het niet goed genoeg vinden
  • bang zijn en die angst laten winnen
  • twijfelen, en nog eens, en voor de verandering…twijfelen
  • de was die gedaan moest worden
  • het foerageren van man, kinderen en huisdieren
  • series op televisie kijken en roepen ‘Ik heb niet genoeg tijd!’ (ik kijk weinig televisie…dat scheelt tijd jongens en meisjes)

Ik vond het vaak zat niet goed genoeg wat ik maakte, ik was vaak zat bang.

Het stopte me niet. Niet dat ik geweldig was.
Maar ik was best-wel-oké in proberen.

Trad naar buiten met wat ik maakte. Kreeg Nee. Kreeg Ja. Weer eens Nee. Weer eens Ja. De kwaliteit van wat ik maakte groeide. Het vertrouwen in eigen kunnen groeide.

En dit, lieve creatieve, kan jij ook. En of. En echt. En zet ‘m op!

Ook stond en sta ik regelmatig stil om even goed naar mezelf te luisteren en antwoord te geven op drie nogal belangrijke vragen.
❶ waar heb ik zin in?
❷ welke richting wil ik op?
❸ waarom wil ik dat?

Maar wacht. Er was een vraag. Mijn antwoord op Ik durf niet en het ziet ernaar uit dat jij wel durft. Dus vertel, hoe doe je dat? is…

…er is geen geheim brouwsel dat voor iedere creatief wonderen verricht. Maak je eigen weg. Bik het uit als nodig. Strooi veldbloemenzaad in de borders om de wandeling langs het pad aangenaam te maken. Doe wat nodig is. Jij kan alleen zelf zeggen: wat heb ik nodig.

Dus. Wat heb je nodig? Wat heb jij nodig?

Ik ben geen alwetende wijze op een enorm voetstuk. Ik ben net als jij. Dus, mocht je willen, jij kan dit ook.

Jij kan alles.

Mijn oudste riep toen hij drie was, achterop de fiets zo maar uit het niets: ‘Ik wil alles wat ik wil!’ Roep dat ook maar. Roep jezelf die gretigheid en wens maar toe.

Ik kan alles wat ik wil!

En heb er vertrouwen in. Want als er iemand op de wereld er vertrouwen in moet hebben, wees het dan zelf. Lijkt me de meest geschikte persoon.

Ook een vraag/worsteling waar je wel een antwoord op wil van mij? Mail me op [email protected]. Had je er wat aan, dit stukje? Deel het dan. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld of op social media. Vind ik geweldig. Dank.

 

PS In april start de volgende Artist Wake Up Call weer. Wil je zeker zijn dat je de inschrijvingsperiode niet mist, mail me dan, zeg dat je wil meedoen met de Artist Wake Up Call en ik zet je op de lijst zodat ik je bijtijds aan je jasje kan trekken.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.