In 5 stappen naar een creatief bestaan en bedrijf.

Maak (je) werk van wat je het allerliefst doet. Want je tijd ruilen voor geld alleen is weinig bevredigend. Je tijd ruilen voor geld en tegelijkertijd doen waar je blij van wordt, is een stuk prettiger. Droom je wel eens van een creatieve carrière, loop dan hieronder mee op jouw creative pad. Benieuwd hoe die voor jou eruit ziet!

Klaar voor de start?

Dol zijn op je werk. Werk doen waarbij de tijd vliegt. Helemaal in je flow zitten. Werk dat voelt als spelen. Wie wil dat niet?

Af!

Stap 1: Onderzoek

Begintip Neem zes weken de tijd om te onderzoeken wat je het liefst doet. Denk alleen aan het ‘wat’, denk nog niet aan het ‘hoe’. Van wat word je blij? Wat wil je dolgraag dagelijks doen? Wat is belangrijk voor je? Vraag het de mensen die dicht bij je staan eens om input wat jouw talenten betreft. Wat past volgens hen bij jou?

Middentip Duw je kritische stem de deur uit. Er is in deze fase geen plek voor. Dus exit ‘Ik ben niet jong genoeg.’ Exit ‘Ik mis de opleiding’ en exit ‘Dat kan ik me financieel niet veroorloven’.

Afsluittip Als je luistert naar waar je blij en gelukkig van wordt, kom je op het juiste pad. Jouw pad. Het pad dat er – halleluja – altijd al lag. Ja, echt!

Stap 2: Check

Begintip Angst hoort erbij. Voel je het, dan [ O check ] ben je op de goede weg. Het ís namelijk ook spannend om een creatief bestaan op te bouwen. En ja, het is ook schitterend, groots, opwindend, fijn en geeft zoveel voldoening.

Middentip Niet meteen je baan opzeggen. Zeker als je baan niet een complete energy sucker is. Bewandel de eerste stappen op het nieuwe pad terwijl je zeker bent van inkomen. Skip het uur bankhangen en de uren online om meer tijd te hebben voor je nieuwe werk.

Afsluittip Twijfel hoort erbij. Denk bij twijfel niet dat aan het avontuur beginnen af te raden is. Die onzekerheid blijft. Zelfs bij grote en gevierde creatieven hoort dat gevoelige punt. Berust je er maar in.

Stap 3: Begin

Begintip. Nu je weet wat je leuk vindt, wat ga je precies aanbieden? Welke producten/diensten wel? Welke zeker niet? Welke richting? Welke vorm? Wat is er uniek aan? Neem hier ruim je tijd voor.

Middentip En dan nu het hoe. Hoe ga je het aanbieden? Hoe ga je je werkdag inrichten? Je (gezins)leven inrichten? Hiervoor geldt hetzelfde: neem er ruim de tijd voor.

Afsluittip Ook al ben je nog in loondienst, doe elke dag iets om verder te komen op dat nieuwe, zelf gekozen pad. Maak wat. En nog wat. Word lid van een beroepsvereniging. Maak een website en update regelmatig.

Stap 4: Ga door

Begintip Geloof in jezelf en blijf dat doen, ook al komen de opdrachten, bestellingen of boekingen niet meteen binnen. Geloof het echt!

Middentip Doe helemaal geen of alleen in het prille begin gratis werk. Het is geen hebzucht geld te willen verdienen met je creativiteit. Of dat nu zingen, schrijven, schilderen, naaien, musiceren of fotograferen is. Je wil gewoon je werk maken van wat je het allerliefst doet.

Aflsuittip Maak geen plannetjes. Maak grote plannen. Maak een tienjarenplan. Een plan waar je enorm enthousiast van wordt. Neem er kleine stappen naartoe, prima. Maar maak een groot plan.

Stap 5: Door, door, door

Begintip Er klopt een opdrachtgever aan. Juich niet alleen, maar vraag je ook af of dit in je tienjarenplan past. Brengt het je verder? Als het antwoord nee is, doe het dan niet. Zo zet je een sterk merk neer (ja, je bent een merk) en bereik je wat je wil zonder al teveel gezwabber.

Middentip Verzamel mensen om je heen die begrijpen waar je mee bezig bent. Je familie en vrienden, natuurlijk, maar zoek andere mensen met vrije beroepen waar het mee klikt. Volg een wokshop, lees blogs. Je inspireert elkaar en voelt je niet only the lonely in je missie een nieuw werkbestaan op te bouwen.

Afsluittip Als je veel dingen leuk vindt (en dat is bij creatieven vaak het geval) word je onderweg op je schouder getikt door nieuwe ideeën. Ze roepen om aandacht. Laat je niet teveel afleiden. Schrijf al je ideeën op en laat ze voorlopig met rust. Je hebt werk af te maken. Van onaf naar onaf project springen brengt je nergens.

Dank dat je er (weer) was en voor het lezen. Stak je er wat van op, stuur het dan naar een vriend(in) waarvan jij denkt dat hij/zij er ook wel wat van kan opsteken. Vind ik geweldig. Dank. Kies hieronder via welk kanaal je het wil delen.

 

PS Ben je een creatieve ondernemer die wel wat structuur en steun kan gebruiken bij het laten groeien van je bedrijf in 2018? Pik die laatste plek voor de Creative Biz 2018 dan snel in. Zie je op de kick off lunch maandag aanstaande!

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.