Ontsla je angst voor fouten en je angst voor kritiek. Vandaag!

Dit is het verhaal van de makers, de onderzoeker, de zeppelin en zo nog wat. Aan het begin van de vorige eeuw riep een onderzoeker op 1 januari alle versche makers uit een grote stad bij elkaar op het stadsplein.

De onderzoeker zei: ‘Welkom allemaal. Applaus voor jullie en klap vooral mee.’

Er klonk geklap en gejoel, het opbeurende geluid weerkaatste tegen de panden rondom het plein. Ze hadden er zin in, de makers, dat hoorde je zo.

‘Blijf eventjes staan,’ zei de onderzoeker die in de zeppelin van zijn zwager sprong.  ‘Ik maak er een tekening van,’ riep hij voordat hij de deur dichttrok.

Hier staan ze.  Je ziet het niet, maar ze zijn ongeduldig. Die zeppelin zien opstijgen was indrukwekkend, maar ze hadden dingen te doen! Moois te maken! Ze barstte van de creatieve ideeën. Ze konden niet wachten.

Op 1 juni riep de onderzoeker ze terug. Hij hield een houten doosje vast en opende het. Dit zat erin.

Aan de ene kant van het plein zette hij een groen kruis, aan de andere een rood kruis.

‘Willen de makers die gestopt zijn omdat ze geen fouten durfden te maken, bij het rode kruis gaan staan en de makers die nog steeds maker zijn bij het groene?’

Er klonk geroezemoes en daarna geschuifel.

De onderzoeker sprong in de luchtballon die de gemeente beschikbaar had gesteld en maakte deze tekening.

Niet alle makers die zo enthousiast waren begonnen op 1 januari, stonden bij het groene kruis. Dat was rot.

Op 1 december kwam de groep weer bijeen. Het was koud en guur weer, maar toch waren ze er allemaal.

‘Wat fijn dat jullie er zijn!’ zei de onderzoeker. Uit het doosje kwam nu een groot stuk blauw krijt.

Midden op het plein trok hij een streep.

‘Willen de mensen die gestopt zijn omdat ze niet tegen kritiek kunnen, aan mijn kant komen staan?’ vroeg de onderzoeker.

Een van de makers die aan de overkant van de onderzoeker stond, had iets ontworpen en gisteren aan de onderzoeker gegeven. De vrouw van de maker (die later niet meer zijn vrouw was) vond het een belachelijk ding en wilde dat hij zijn tijd aan zinniger zaken besteedde. Maar dit terzijde.

Het steeg op en de bestuurder maakte een tekening. Oké, zijn tekenvaardigheden waren niet als die van de onderzoeker, maar toch. Het beeld is duidelijk.

De uitslag: 40 makers (van de 60) gingen verloren. Ze verzopen in hun eigen angst om fouten te maken en in het omgaan met kritiek.

Zonde voor hen. En zonde voor ons. Wij zijn nieuwsgierig naar wat voor moois alleen zij met hun geest, gevoel en tien vingers de jaren erna hadden gemaakt. De makers-die-nog-maker-waren kregen in de jaren erna nog steeds kritiek, maakten nog steeds fouten en leerden daar steeds beter mee omgaan.

Soms wilde er een het opgeven. Maar toch ging diegene door.

En mooie dingen dat ze maakten (en soms niet, het waren immers mensen).

En ik ben ook een maker die niet opgaf en en verzon dit verhaal. Maar waar het om gaat. Geef niet op. Ga door. Ontsla de angsten waardoor zoveel makers verloren gaan. Doen hoor. Jij ook.

Een geweldig cadeau aan jezelf.

Leuk dat je er was en dank voor het lezen. Deel dit bericht vooral met jouw vriend(in) die even een oppepper of schop-onder-de-kont kan gebruiken en meer maker is dan hij of zij denkt. Daar help je ze mee. Vind ik geweldig, dank!

En heb je zelf een vraag of frustratie over iets? Mail me dan, dan maak ik er wellicht een Maandag Motivatie van. Dank alvast.

 

PS  – Trots ben ik (ontzettend trots zelfs) op de mensen die ik in de Creative Biz begeleid. Zij gaan ervoor. Leerden omgaan met de angst voor het maken van fouten en de angst voor he krijgen van kritiek. Ervaren ups en down en blijven doorgaan. En wat een moois maken ze! Kan jij voor 2018 wel een Creative Biz Boost gebruiken? Wil jij 90 dagen je tanden in je bedrijf zetten? Dan ben je van harte welkom.

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.