Onzekerheid! Gaat nooit weg. (wel 3 tips, gelukkig)

Een vriendin met een creatief beroep mailde me. Dat ze zeker wist dat iets niet doorgegaan was, omdat wat ze maakte vast te slecht van kwaliteit was. Dat ze geen echte … (hier stond haar beroep) was. Dat ze wat anders moest gaan doen. Bij mij ging ook eens iets niet door en ik dacht toen precies hetzelfde.

Het zit zo. Ik maakte een dubbele pagina voor een blad. Eerste illustratieopdracht voor dat blad (oplage: mega). Toen het nummer uit was, bladerde ik er in de Albert Heijn door. Nergens mijn spread. De specifieke kleuren van het nummer klopte wel. De art director had namelijk bij de briefing een moodboard gestuurd, dus ik wist dat het wel het nummer was waar het in zou moeten staan.

Conclusie: Mijn illustratie was te slecht. Dat wist ik wel zeker. Te lelijk, te schreeuwerig en vol.

Zie je nou wel! De factuur hadden ze wel al betaald. Ik schaamde me. Dat ik betaald had gekregen voor iets wat zo lelijk was, dat ze het niet gebruikten.

Maanden later mailde een lief familielid me. Dat ze iets zag in een blad waar ze een abonnement op had, een stijl dacht te herkennen en – jawel – ik dat bleek te zijn. Dat ze trots op me was dat ik zo goed ging.

De dubbele pagina was toch geplaatst. Maanden later. En het eerste wat ik denk:

Ze hadden vast bladvulling nodig omdat een interview op het laatste moment niet doorging en toen zaten ze met twee lege pagina’s en toen moesten ze wel, tegen wil en dank.

Dat het lieve familielid trots is, gaat bijkans aan me voorbij.
Dat het gewoon opgeschoven was vanwege wat dan ook (who cares), gaat ook aan me voorbij.

En de verklaring dat ik bladvulling was voor iets wat plots niet doorging, blijft. Ik ben een schreeuwlelijke pleister op een probleem, zulks weet ik wel zeker.

Bij de vriendin bleek het ook misplaatst. Het was nog niet doorgegaan. Punt. En ging binnenkort wel door. Dat was alles. Niks slecht. Niks stop maar met met je beroep.

Wij twee zijn niet de enigen die hier last van hebben. Jij hebt er vast ook wel eens last van. Dat hoop ik dan toch. Anders zijn vriendin en ik de enige twee onzekeren. En daar geloof ik niet in. Neen.

Hier drie tips voor het wegmasseren van de onzekerheid

❶ Onthoud dit: misschien klopt het niet wat je denkt
Je hebt geen bewijs, zwart op wit, dat anderen jouw werk op zijn best niet middelmatig genoeg en op zijn slechtst verschrikkelijk vinden. Of wel? Zolang je niet zeker weet of het waar is, verspil dan zo min mogelijk (liefst: geen) tijd aan jezelf naar beneden denken.

❷ Haal voor de geest wat er wel allemaal lukte
En hier geldt: oefening baart kunst. Dus: wat ging er het afgelopen jaar goed? Wij nuchter volk zijn niet gewend om onszelf op de borst te kloppen. Getver. Veel te Amerikaans. Maar bij aanvallen van onzekerheid – en alle creatieven hebben wel eens zo’n aanval – is het een goede remedie.

❸ Zet jezelf even buiten
Deur open, naar buiten ermee en deur dicht. Je gedachten dan. Met andere woorden: stop even met nadenken over jezelf.

Dank voor je interesse en leuk dat je er was. Deel dit bericht vooral. Bijvoorbeeld met jouw ook net begonnen creatieve vriend(in). Vind ik geweldig, dank!

PS – Pppppssst. Het is in mei weer zover: de Artist Wake Up Call. Om de creatieveling in jou (verder) wakker te schudden. Helderheid te krijgen over wat je wil maken. Doe je mee? Wees welkom!

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.