Ook regelmatig kritiek op je eigen maaksels? Stop ermee.

Dagelijks gaan er 60.000 gedachten door ons hoofd. Veel ervan zijn negatief en een hoop daarvan gaan over wat jij – fulltime, parttime of hobbytime creatief – maakt. Het zijn kleine stemmetjes die je vertellen dat je het niet goed genoeg doet. Dat je een nep-schilder bent, een nep-fotograaf of een nep-schrijver . Soms weet je het zelfs zeker: op elk moment kan je door de mand vallen en iedereen zien dat je een oplichter bent, met die creaties van je die nergens op lijken.

Fijn hè, die negatieve gedachten?  

Zelfs de meest positieve maker/bedenker heeft die negatieve stemmen. Ze zorgen ervoor dat we ons even (of wat langer) bang, gefrustreerd, hopeloos of teleurgesteld voelen over wat je creëert en/of over jezelf.

Zonde.

Helemaal niet nodig.

Zie ze als kleine breinmonstertjes en ga ze te lijf. Met deze 6 tips lukt dat!

1. Who’s in charge?

Aan cursisten op mijn illustratieworkshop zei ik onlangs: er kan er maar een tegelijk de tekenpen vasthouden en lijnen op papier zetten: de creatief of de criticus. Aan jou de keuze.

2. Wees niet streng voor jezelf.

Zie wat je maakt als spelen in plaats van dat je denkt dat je nu een geweldige creaties gaat maken.

3. Snoer ‘m de mond.

Spreek met jezelf af vanaf nu niet meer naar negatieve stemmetjes te luisteren. Begint er een monstertje door je hersenpan te fluisteren, praten of schreeuwen dat het niet goed genoeg is wat je maakt, kap hem dan af.

4. Neem je verantwoordelijkheid.

Ben je anderen de schuld aan het geven over iets wat tegenzit? Stop ermee. Je bent zelf verantwoordelijk voor je successen in je wat je maakt en je mislukkingen. Het stemmetje dat zegt ‘Als Jan niet…’ of ‘Het komt door Janneke dat…’ die snoeren we ook de mond.

5. Stel jezelf de vraag: is het honderd procent waar wat dit stemmetje zegt?

Is het de realiteit of jouw perceptie? Weet je bijvoorbeeld honderd procent zeker dat die collega-illustrator denkt dat jij een kleuterstijl van tekenen hebt? Of dat je schoonmoeder je nieuwe fotoserie maar niks vindt? Weet je het niet honderd procent zeker, laat het dan los. Of geef het een schop.

6. Maak korte metten met Alles-Of-Niets denken. Iets is nooit alleen maar goed of alleen maar slecht. Pak je een maand je kwasten niet, denk dan niet meteen dat het nooit meer gaat lukken, je een slappe trut bent en je het net zo goed allemaal kan skippen. Een periode niks maken betekent niet dat je het moet opgeven omdat je ongeschikt bent voor dit beroep.

Deel dit bericht vooral met jouw vrienden en vriendinnen met een creatief beroep of met de hobbytime creatieven om je heen. Daar help je ze mee. Vind ik geweldig, dank!

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.