Solo-ondernemer of freelancer? Zo krijg je je partner enthousiast!

Je wil zelfstandig ondernemer worden en gaan freelancen? Een geweldig idee! Ik juich het van harte toe. Ik ben sinds vijftien jaar solo-ondernemer en ben daar ontzettend blij mee.

Je vraagt je af of je je partner wel voldoende mee krijgt en hoe je hem of haar enthousiast maakt en – net zo belangrijk – houdt voor jouw freelance bestaan. Ik val meteen met de deur in huis met vier tips. De vierde tip is een fijne getekende flowchart (of stroomschema of keuzeboom, hoe je het noemen wil). De vijfde tip – verderop – is een extraatje voor jou persoonlijk.

❶ Benoem hem/haar als bijrijder
Mensen willen nodig zijn. Jouw partner wil dat ook.

Vertel je partner regelmatig waar je mee bezig bent en doe dat niet alleen op een ‘Ik-praat-jij-houdt-je-mond-en-luistert/applaudiseert’ manier, maar betrek hem/haar bij de weg die jij af legt.

Wat zal hij/zij doen op deze kruising? Bij deze hobbel? Het ondernemerschap kan nogal een bumpy ride zijn namelijk.

❷ Vergeet niet: je bent meer dan ondernemer/freelancer
Het kan je nogal opslokken, het solo-ondernemerschap. Je bent enthousiast en het is allemaal spannend en je hebt zoveel plannen. Je zit op de jiiiiha-trein en die is niet meer te stoppen.

Prachtig. Maar vergeet niet, dat je meer bent dan die beginnende ondernemer met al die plannen en dromen.

Maak tijd voor je partner en stap dan even van die jiiiha-trein af, sla het onderwerp ondernemerschap over. Hij/zij zal je dankbaar zijn.

❸ Vraag vooraf om steun
Je zal successen hebben. En je zal fouten maken en falen. Dat hoort bij het ondernemerschap. Heb een gesprek hierover en vraag ook om steun als het even minder gaat – want die momenten zijn onvermijdelijk – en niet alleen om applaus.

❹ De flowchart (die je niet te serieus moet nemen):

Mijn man en ik? Hoe het daar ging?

Bij de start van mijn solo-onderneming werkte Man full-time en werkte ik parttime met twee kinderen die nog niet naar de basisschool gingen. Ik hoefde mijn partner niet over te halen of te enthousiasmeren, mijn flexibiliteit was een groot voordeel voor het hele gezin. Omdat je als creatieve ondernemer jezelf zo nu en dan (nou ja, ik dan) op nieuw uit moet vinden, waren er best periodes dat Man geduld moest hebben. Je omzet is niet meteen weer op niveau na een shift in focus want je moet steeds andere klanten zoeken. Ik was eerst schrijver, toen schrijver/journalist en uiteindelijk schrijver/illustrator.

Elke verandering eiste geduld. Van mij en ook van hem. Dus moest ik hem in een zoekende periode (Waar wil ik naartoe met mijn onderneming? Wat wil ik nu echt doen?) wel eens enthousiasmeren voor mijn solo-ondernemerschap. Zeker.

Toen ik goed ging verdienen, hoorde ik mensen wel eens zeggen dat het zo geweldig was dat hij zo’n geduld had gehad met me. Dat vond ik dan een matige opmerking, eerlijk gezegd. Al had Man geduld. Het ging niet alleen om financieel succes. Ik vond het vanaf het begin een grandioos succes omdat ik precies het werk deed dat ik wilde doen waar een wanneer ik wilde. Maar sommige mensen verbinden succes uitsluitend met geld. Trek je daar niks van aan! Dat is tip ❺.

Loop jij soms ook ergens tegenaan? Wil je best dat iemand daar met een frisse blik naar kijkt? Mail me dan!

Leuk dat je hier even was en dank voor het lezen. Deel dit bericht vooral met jouw vrienden en vriendinnen met een creatief beroep of met de hobbytime creatieven om je heen. Daar help je ze mee. Vind ik geweldig. Dank.

 

PS: In januari start het 90 dagen business boost programma Creative Biz zodat jij jezelf de beste start van het jaar geeft )en je partner wordt daar dan ook weer blij van). Creative Biz Boost.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.