Start nu. Of je er nu klaar voor bent of niet.

Ik las het ooit ergens, en vond het een geweldig principe. Start before you are ready. Omdat je nooit ready bent vanwege de perfectionist en de onzekere in jezelf. Daarom gaf ik een workshop illustreren een jaar na ik mezelf van schrijver naar schrijver/illustrator promoveerde. Ik had wel honderden mensen creatief schrijven geleerd, dus hoe moeilijk kon een andere workshop nou zijn?

De datum voor de workshop illustreren naderde en mijn werkboek werd dikker en dikker. Alles wilde ik de deelnemers meegeven. Een fikse pep-talk en naast dit mentale stuk natuurlijk het maak-stuk: van een bepaalde tekentechniek tot hoe een getekende reportage tot stand kwam, en een infographic en… en…

Er is geen beter moment om te beginnen, dan nu

Ik wist dat het een eerste opzet was, van hoe de workshop er uiteindelijk uit zou zien. Ik leerde door te doen. Door te ervaren hoe deelnemers op de onderdelen van de workshop reageerden, wat werkte en wat niet.

Daarna stond ik voor de eerste 7 daagse CityTekenTrip en was ik een stuk meer gespannen, dan voor mijn eerste workshop illustreren.

‘Waarom noemde ik het niet gewoon DoodleWeekje?’, zei ik tegen Man die het altijd geweldig vindt wat ik doe alleen soms jammer vindt dat ik hem tijdens een drukke periode wat minder zie staan. Of zitten. Of liggen. Dat krijg je van beginnen voordat je klaar bent. Ergens komt dan een moment dat je best wel hard moet aanpoten. Ik roep iets, zet de kassa op mijn website open, krijg inschrijvingen en dan moet ik op een bepaald moment heel hard rennen om alles daadwerkelijk te doen.

Ik ren wat achter mezelf aan. Da’s niet altijd leuk voor je omgeving. Maar ik denk – zeg dat het waar is – dat veel creatieve ondernemers dat hebben. Hollen of stilstaan. Neen. Hollen of wandelen.

En nu ontwikkelde ik de Creative Biz 2018, een 90 dagen programma en man wat een werk! Leuk werk. Maar veel werk, nieuw werk, werk waarvan je niet vooraf op een papiertje krijgt dat je het perrrfect-geweldig-ga-zo-door doet.

Dus: weer spannend. Weer niet 100% klaar voordat ik begon.

En o ja vorige week had ik mijn eerste 1 op 1 dag, een vip dag waarin ik de diepte in duik met ondernemers en freelancers met een creatief beroep. Om meer helderheid te krijgen in wat ze willen en sneller te komen waar ze willen zijn.

Op goede momenten, weet ik dat ik dit kan.

Ik kan mensen motiveren en inspireren en ik maak het altijd lekker overzichtelijk. Met stappen, modules, werkbladen…dat soort dingen. Dat geeft structuur en dat geeft houvast en dat voelt veilig. Zoveel weet ik inmiddels.

Op minder goede momenten, denk ik: wat haal je in je hoofd?!

Dat laatste, ach, dat denk ik wel vaker. Ik trek me er steeds minder van aan en dat leverde me een hoop moois op. Dus.

Heb jij een project dat je wil doen, maar denkt niet klaar voor te zijn? Dan kan ik, ondanks de zenuwen voor het zover is, het start before you are ready principe van harte aanbevelen.

  • Huur die ruimte voor je eerste solo-expositie, ook al heb je nog niet genoeg werk om op te hangen.
  • Huur een kraam op die creatieve markt, ook al heb je niet voldoende koopwaar.
  • Zet de inschrijving voor je workshop open, ook al is de invulling van de workshop nog niet in kannen en kruiken

Adem diep in (een helm dragen is optioneel), druk op die grote rode knop en spring!

Leuk dat je hier even was en bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan met iemand die wel wil, maar denkt dat hij/zij nog niet klaar genoeg is om te starten. Vind ik geweldig. Dank.

 

PS Vind je het leuk om op de maillijst te komen zodat je op de hoogte blijft van al die workshops en programma’s? Mail me, zeg het en het is geregeld.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.