Waarom geduld in de beginjaren van elke maker / creatief zo nodig is.

Een schrijver, ontwerper, fotograaf, illustrator, kunstenaar, maker of vormgever is net zo lang in de luiers als een klein kind. Niemand staat ’s morgens op en is ineens schrijver. Of fotograaf. Of wat-jij-ook-doet fulltime, parttime (of hobbytime).

Het is doen, doen en nog eens doen. Het is, kortom, dóórgaan. Verwacht er de eerste jaren niet veel van, dat is allemaal oefening.

Dat is onaardig. Wat denkt ze wel niet. Ja, zo heb ik er geen zin meer in hoor!

Hoho.

Eerst even een kort filmpje (2:18 min) en dan praten we verder. Want Ira Glass zei er iets prachtigs over. Eigenlijk zegt hij er a-l-l-e-s over. Ik laat het filmpje vaak aan mijn cursisten zien: creatieven die precies in het stadium zitten zoals hij beschrijft. Ineens weten ze: ik ben niet alleen.

En dan zijn ze blij dat ze niet de enigen zijn. Want sommigen denken echtdat ze alleen staan in dat worstelproces van weten dat je er nog niet bent.

Na deze blogpost weet je voorgoed: je bent zo niet alleen in je twijfel, haast en worstelbuien.

Het duurt gewoon wat jaren, voordat je geest zo helder is, dat het gemodder echt ergens op gaat lijken. En het duurt even voordat je je comfortabel voelt met het gereedschap. Letterlijk gereedschap: zoals kwasten, camera’s en verf. Of figuurlijke zoals bij een schrijver (perspectief, dialoog, toon, wil-weerstand e.d.).

Wat ontmoedigend! Wat denkt ze wel niet?

Ik moet misschien roepen dat je het kan.

Maar ik ben op dit vlak graag realistisch. Ik roep niet alleen: je kan het, maar ook: doe het!

En blijf het doen.  Jezelf als creatief vormen is niet zoals wintersport, een weekje per jaar (met spierpijn in de kuiten). Het is zoals het dagelijkse fietstochtje naar je werk. Wat is beter voor je conditie, denk je? Het weekje of de dagelijkse portie? Precies.

Dit advies hoor je misschien niet graag, maar het is waar. Het gaat een paar jaar duren. Geef jezelf dus meer tijd, dat is een cadeautje aan jezelf. Je hoeft het nu niet in één keer helemaal goed te doen. Je mag fouten maken:

  • Manuscripten met personages die rammelen
  • Tekeningen en schilderijen die troeperig zijn
  • Foto’s die echt niet weergeven wat jij van plan was
  • Ingezakte beeldhouwwerken die de sfeer missen die je zocht

Kom maar op ermee. Neem ze maar zoals ze zijn.

En ga door.

En na die paar jaar, na doen-doen-doen, heb je kilometers gemaakt. Heb je geblunderd en gerommeld.

Daarom: een creatief is net zo lang in de luiers als een klein kind. Het ene is na twee jaar zindelijk, de andere na vier.

Wat een wijze les. Want het gaat misschien langer duren dan je dacht. En wat een hekel zal je nu aan me hebben. Dat mag. Roep maar van alles tegen me, en daarna: aan de slag. Maken, maken, maken. En dan, na die paar jaar, heb je het onder de knie, voel je je zekerder en ben je geen beginner meer.

Schrijver, illustrator, vormgever, schilder, fotograaf of wat-dan-ook ben je voor de rest van je leven, dus wat maakt die paar jaar uit.

Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan. Met een tikkeltje ongeduldige creatieve vriend(in) bijvoorbeeld. Vind ik geweldig. Dank. Kies hieronder via welk kanaal je het wil delen.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.