Waarom het niet erg is je eigen stijl even niet meer te weten.

‘Maar ik heb geen eigen stijl!’ roepen mensen die net beginnen terwijl ze kijken naar anderen die een uitgesproken en herkenbare stijl hebben. ‘En dat moet. Dat moet gewoon!’ hoor ik ze erachteraan roepen. 

Een eigen stijl vinden, daar hebben beginnende makers vaak haast mee. Maar ook voor doorgewinterde tekenaars, ontwerpers, illustratoren of kunstenaars waar ik zo nu en dan naast loop, blijft het een spannende ontdekkingsreis om je eigen stijl verder te ontwikkelen en te verbeteren. En ik herken het zelf ook maar al te goed dat veranderen van stijl.

Het gaat vaak zo...

Je hebt veel uren en jaren je vaardigheden verfijnd en je unieke stem en stijl gevonden die jouw werk herkenbaar maakt. Daar ben je blij mee. Er is rust en je hebt voldoende vertrouwen in wat je maakt. Maar dan komt er een moment waarop je voelt dat er iets nieuws op je wacht. 

Er begint een kriebeltje. Eentje die alleen een homo creativus herkent.

Die kriebel fluistert dat er meer te ontdekken valt.

Misschien voel je dat je verlangt naar een nieuwe uitdaging. Een andere manier van jezelf uitdrukken die je nog niet onderzocht en waar jij best nieuwsgierig naar bent. Verwelkom dat kriebeltje maar. Het betekent dat je groeit als homo creativus. Dat het tijd is om voorwaarts te gaan. 

Jazekers, het loslaten van je vertrouwde stijl kan eng zijn. Snap ik. Mag ook. Je hebt er succes mee gehad, mensen herkennen het en waarderen je werk. Maar juist door open te staan voor verandering en het verkennen van nieuwe materialen, vaardigheden, lijnvoering, kleurgebruik, composities en/of thema's, kun je jezelf blijven vernieuwen en je verder ontwikkelen als maker.

Het is vaak een sprong in het diepe en niet een non stop ritje op de hoera trein (soms ook wel gelukkig). Maar je wordt er als je de rit uitzit rijkelijk voor beloond met een nieuwe sprankel in je werk.

Het geeft je maar al te vaak nieuwe inspiratie en energie, waardoor je opnieuw verliefd wordt op het maakproces. En de energie die jij (weer) in je werk voelt, dát voelen klanten ook. Niets is zo aantrekkelijk als iemand die rete enthousiast is over wat ze maakt of doet.

Onthoud vooral dat het experimenteren met een nieuwe stijl niet betekent dat je oude stijl volledig foetsie moet. Mag wel. Hoeft zekersteweten niet. Het is eerder een aanvulling, een verrijking van je artistieke reis. Je kunt elementen uit meerdere stijlen combineren en zo je eigen stijl herdefiniëren. 

Daar wil ik nog wat korte zinnetjes op los laten.

  • Wees vooral niet bang om je stijl los te laten en een nieuwe weg in te slaan.
  • Blijf trouw aan jezelf én sta tegelijkertijd open voor het frisse onbekende. 
  • Volg tijdens dit ontdekkingsreisje je speelse creatieveling die ik je inner creative noem.
  • Luister vooral niet naar die tetterende bange poeperd in jouw hoofd die ik de inner critic noem en doodsbang is voor nieuwe of oncomfortabele dingen en momenten.

En of je nu dit leest als beginneling of doorgewinterde maker....ik zeg wat aardigs tegen je, zodat je de druk van de ketel kunt halen. Luister maar.

 

Geef jezelf toestemming dat je niet precies weet wat jouw (ultieme) eigen stijl op dit moment is. Laat dat niet weten je er niet van weerhouden te maken, maken, maken. Je kent mijn maak mantra... Maak mooi en zooi, maak, maak, maak.

 

Blijf maken, een half jaar lang.

Jij weet niet wat jouw ultieme of nieuwe eigen stijl gaat zijn. Dat weet niemand van zichzelf op zo'n moment. Geen van ons heeft een glazen bol. Niemand kan zichzelf en zijn stijl-over-drie-jaar definiëren. Wat we wel kunnen? Die kwasten, stiften, scharen, potloden, pennen, camera of wat dan ook gebruiken. Wat we wel kunnen, is werk blijven maken.

Doe dat 6 maanden. Met heel je hart. Met plezier en zo vrij mogelijk. Het is een ontdekkingsreis.

Kijk dan na een half jaar terug. In al dat werk van die zes maanden, zit wel degelijk een eigen stijl. Schemert het op z’n minst door. Hoe komt je daar achter? In vier stappen en wel zo:

  1. Leg al het werk voor je. Bekijk het grondig.
  2. Wat zijn de vier meest gebruikte onderwerpen/thema’s die je graag tekent/fotografeert/schildert of hoe dan ook uitbeeldt?
  3. Met welk materiaal werk je het liefst?
  4. Welk kleurenpalet gebruik je het meest?

En...verdomd-als-t-niet-waar-is: je hebt meer een eigen stijl dat je denkt. Misschien is het raak en is dit je (nieuwe) stijl. En voor het geval je nog niet helemaal de Ultieme Eigen Stijl eruit wist te peuteren, geef je jezelf voor de komende zes maanden (weer, jawel) toestemming wat je op dat moment nog niet weet, niet te weten. Zodat je kan blijven doorgaan. Intussen kan je gewoon door werken. Gewoon je klanten bedienen. Het is een tweesporenbeleid.

En omarm het (nog) niet weten maar even. Dat is wel zo lief voor jezelf. En hoort en namelijk nogal bij.

Een eigen stijl is niet iets dat vast staat en geen eindpunt waar je naartoe werkt. Want elk punt in je creatieve carrière is een beginpunt. Creatieven blijven ontdekken, blijven ontwikkelen en blijven zichzelf uitvinden.

Laat er nou in mijn Your Creative Success programma een module aankomen die specifiek gaat over het ontwikkelen van je stijl. Hoef je dit procesje niet alleen te doen maar met steun en inspiratie. Want dat alleen uitvogelen als ondernemer of freelancer met een creatief beroep...kan best eenzaam zijn en alles uit jezelf moeten halen is soms gewoon rot. Wil je sneller komen waar je wil zijn en meer helderheid en inzicht, dan ben ik er voor je. Ik zeg: laten we bellen. Je kunt me ook mailen voor meer info. Moet je zien hoe je er dan over een half jaar bij zit :)

Bedankt voor het lezen en leuk dat je er was. Heel benieuwd waar jij staat na een half jaar vrij en blij creëren. Vond je het interessant? Deel het dan (vind ik geweldig) met een creatieve vriend(in). Vind ik geweldig. Dank, dank, dank alvast.

Liefs en tot rap,

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.