Waarom het niet erg is je eigen stijl niet te weten.

‘Maar ik heb geen eigen stijl!’ roep je terwijl je kijkt naar anderen die een uitgesproken en herkenbare stijl hebben. ‘En dat moet. Dat moet gewoon!’ hoor ik je erachteraan roepen. Ik zeg wat aardigs tegen je, zodat je de druk van de ketel kunt halen. Luister maar.

Geef jezelf toestemming dat je niet precies weet wat jouw (ultieme) eigen stijl op dit moment is. Laat dat niet weten je er niet van weerhouden te creëren.

Blijf maken, een half jaar lang.

Jij weet niet wat jouw ultieme Eigen Stijl is. Ik weet het niet (‘Ik een eigen stijl? Nee, niet echt. Maar die-en-die, die hebben het wel. En dat wil ik ook!’).Hij weet het niet. Zij weet het niet. We zijn met velen. En geen van ons heeft een glazen bol. Niemand kan zichzelf en zijn stijl-over-drie-jaar definiëren. Wat we wel kunnen? Die kwasten, stiften, scharen, pennen, camera of wat dan ook gebruiken. Wat we wel kunnen, is werk blijven maken.

Doe dat 6 maanden. Met heel je hart. Met plezier en zo vrij mogelijk.

Kijk dan na een half jaar terug. In al dat werk van die zes maanden, zit wel degelijk een eigen stijl. Schemert het op z’n minst door. Hoe komt je daar achter? In vier stappen en wel zo:

  1. Leg al het werk voor je. Bekijk het grondig.
  2. Wat zijn de vier meest gebruikte onderwerpen/thema’s die je graag tekent/fotografeert/schildert of hoe dan ook uitbeeldt?
  3. Met welk materiaal werk je het liefst?
  4. Welk kleurenpalet gebruik je het meest?

Hee…wat jij doet doe ik niet. En wat hij doet doet zij niet. Verdomd-als-t-niet-waar-is: je hebt meer een eigen stijl dat je denkt. Misschien is het nog niet de Ultieme Eigen Stijl. Heel goed mogelijk zelfs. Dus doe nu het volgende…

  • Geef jezelf voor de komende zes maanden (weer, jawel) toestemming wat je op dat moment nog niet weet, niet te weten. Zodat je kan blijven doorgaan.

Omarm het niet weten; de twijfel. Het hoort en namelijk nogal bij.

Een Eigen Stijl is niet iets dat vast staat en geen eindpunt waar je naartoe werkt. Want elk punt in je creatieve carrière is een beginpunt. Creatieven blijven ontdekken, blijven ontwikkelen en blijven zichzelf uitvinden.

Bedankt voor het lezen en leuk dat je er was. Heel benieuwd waar jij staat na een half jaar vrij en blij creëren. Vond je het interessant? Deel het dan (vind ik geweldig) met een creatieve vriend(in). Dank.


PS Wil je acht weken flink wat werk maken en je stijl verder ontwikkelen, dan is de Artist Wake Up Call methode iets voor je. We starten 7 oktober 2017 en erover lezen en inschrijven kan hier: Artist Wake Up Call. Wees welkom!

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.