We zullen onszelf en anderen blij maken. Amen.

De meest succesvolle weg naar je eigen geluk? Naast familie en relaties, scoort het hebben van werk dat ertoe doet, erg hoog. Bleek uit onderzoek. En creatieven hebben werk dat ertoe doet. Dat vind ik stellig en blijf ik nog heel lang stellig vinden. Voor de rest van mijn leven om precies te zijn.

Het mooie is: we maken onszelf en anderen blij met ons werk.

Op een boekpresentatie kwam eens de vormgeefster naar me toe en zei dat ze niet makkelijk aan het lachen te krijgen was, maar ik haar aan het lachen had gemaakt met mijn tekeningen. Ze werd er blij van.

Vanaf het moment dat ik jaren geleden meer mijn eigen weg ging en mijn twee liefdes Schrijven en Tekenen met elkaar liet trouwen, kreeg ik steeds vaker complimenten (zonder nu als een enorme mezelf-op-de-rug-klopper te presenteren). Ik laat het tegenwoordig even tot me doordringen. Vaak pas een uur erna of een dag erna. Maar toch: het compliment klopt nog even bij me aan.

En ik luister ernaar. Het motiveert me.

Dat deed ik voorheen niet, dat luisteren. Dan vloog het aan me voorbij, want ja, wat stelde zo’n opmerking voor? Wat stelde mijn werk voor? Ik deed toch alleen maar een beetje wat ik leuk vond. Iets dat zo vanzelf komt…pff…wat is dat nou waard?

Maar mensen blij maken, verrassen, vermaken. Dat stelt wel wat voor. Dat is wel een mooi doel. Een prachtdoel, eigenlijk. En blij maken doe je niet alleen door humor te gebruiken. Ook door mensen aan het denken en voelen te zetten (zelfs al is het door verdrietige zaken). Mensen willen geraakt worden. Ze worden blij van de wetenschap: ik heb een hart dat klopt, voelt, springt, krimpt. Dat groots of klein ervaren door een boek, schilderij, toneelstuk, lied, tekening of concert. Ik vind het prachtig.

Mensen blij maken is een volkomen oké doel. Ik doe het ervoor. Jij ook?

Ik hoop dat jij het geen lullig doel vindt. Creatieven, makers en andere bedenkers raken mensen door wat ze met hun hoofd, gevoel en tien vingers maken. We hebben werk dat ertoe doet. Hoera! Of wacht…

HOERA! En hulde. HULDE! En ook dit:

Dat is toch ook wel eens fijn om te lezen en ik ben blij dat je het hier leest.

Nee, we zullen geen levens redden en tussen ons zit waarschijnlijk niet iemand die een nieuwe theorie over de Melkweg de wereld in helpt, maar we zullen blij maken. Met beeld, woorden, theater of muziek. Amen.

Deel dit bericht vooral met jouw parttime of fulltime creatieve vriend(in) die ook wel eens een HOERA en HULDE wil lezen over wat hij/zij doet. Spread the word and the happiness. Vind ik geweldig, dank!

 

PS Wil je ontdekken waar je zélf nou echt blij van wordt, wat maken betreft? 14 mei aanstaande start de Artist Wake Up Call waarin je dat in 8 fijne weken gaat onderzoeken met mij en een groep inspirerende collega-creatieven.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.