-- Start jij 4 januari met de 100 dagen van Your Creative Success? Meer info hier. --

Zo verdien je geld met je creatieve beroep (6 tips)

Geld. Je hebt het nodig voor huis, voeding en versiering. En hoe geweldig is het dat je het kan verdienen met doen waar je veel plezier in hebt? Ben je zelfstandige creatieve ondernemer (hallo fotograaf, vormgever, illustrator, schrijver, kunstenaar, ontwerper, artist, maker), dan heb je naast dat plezier ook nog eens vrijheid. Iets waar ik persoonlijk nooit meer afscheid van wil nemen. Maar creatief én commercieel zijn is geen vanzelfsprekende combinatie en dat is zonde.

Maar wacht…we’re here to help.

Geld vragen voor iets wat je met zoveel plezier maakt is vaak een heikel onderwerp. Maken is jouw gave en een cadeau van heb-ik-jou-daar. Daarmee geld verdienen vinden we niet altijd makkelijk. Want ja, je doet gewoon wat je graag doet. Wat je moet doen, misschien, omdat het simpelweg is wie je bent. Het is eng om daar een bedrag aan te hangen. Dat kan ik met zekerheid zeggen na zoveel creatieve ondernemers in mijn programma’s te hebben gehad. Het is niet alleen eng in het prille begin van je creatieve carrière maar ook als je al een jaren bezig bent.

Dus hier tips/aanmoedigingen om ervoor te zorgen dat je vraagt (en krijgt) wat je verdient. Je mag alle tips toepassen of je pikt er een aantal uit waar je meteen een fijn JA voelt en actie op wil ondernemen. Alles is goed zolang je maar een paar eerste stappen neemt.

1. Weet dat jouw werk uniek is (en niet iedereen zo creatief is)

Jij maakt iets wat alleen jij met jouw geest, gevoel en tien vingers kan maken. Dat is bijzonder. Nooit vergeten of bagatelliseren. Vooral niet als je een prijs hangt aan wat je maakt.

2. Maak voor jezelf en maak voor jezelf-en-voor-klanten

Het beeld van de kunstenaar op de zolderkamer die geen cent te makken heeft is, mede doordat iedereen zo goed zichtbaar en dus vindbaar kan zijn online, niet meer van nu. Uitsluitend maken wat de klant roept, kan je op termijn opbreken. Mijn devies: volg een tweesporenbeleid. Je maakt vrij werk en je maakt werk voor klanten. Waar heeft die laatste groep behoefte aan? Wat kan jij voor ze betekenen? Het werk voor klanten is misschien niet wat je vol trots of prominent op je homepage zet. Nou en? Tenzij je dol bent op die zolderkamer en je sobere bestaan. Dat kan een keuze zijn, niks mis mee. Pas bij dit tweesporenbeleid op dat je niet op de automatische piloot gaat maken wat klanten willen zonder dat je daar zelf plezier aan beleeft. Zonder plezier gaat het op lange termijn niet werken. Denk aan de 3 P’s en dat er in opdracht en in elk project minimaal 2 zitten.

3. Zorg voor de juiste ondernemersmindset. Je wil goed betaald worden!

Dit schreef ik een jaren en jaren geleden op een post-it:

Ik wil goed betaald worden voor wat ik maak, zodat ik kan blijven maken want dat is wat ik het allerliefste doe. Met goed betaalde opdrachten kan ik ook nog eens vrij werk maken. Dubbel fijn.

Deze schriftelijke bevestiging werkte. Ik durfde hogere bedragen te vragen zonder me een frauduleuze feeks te voelen. Ik realiseerde me dat als ik niet goed betaald werd voor wat ik maak, ik misschien een andere baan moest zoeken. Dat was nogal niet de bedoeling. Inmiddels geloof ik steeds meer in de kracht van jezelf iets groots en gretig voornemen. Alsof je het het universum in schiet. De jaren erna verdiende ik meer en meer. Tot boven modaal en dat vond ik voor een illustrator best knap.

Knoop het in je oren: je hebt jezelf er op alle vlakken mee als je te weinig vraagt voor je werk!

4. In je uurtarief zit meer dan 60 minuten. Dus zorg dat het niet te laag is.

Je stak veel tijd in je ontwikkeling als creatief. Je bent begonnen en door gegaan. Hebt nooit voorgoed opgegeven ook al zat het tegen. Wat een uren heb je er inmiddels in gestoken. Al die uren, die zitten verborgen in wat jij nu vraagt voor het moois dat je maakt. Ken je die anekdote van Picasso? Die illustreert dit precies.

Pablo zit in het park te schetsen. Er komt een vrouw op hem af en ze is opgewonden dat ze de grote kunstenaar ontmoet. Ze dringt aan dat hij haar portret schetst. Pablo bestudeert haar even en met een enkele potloodstreep maakt hij haar portret. Hij geeft het kunstwerkje aan haar. Ze is onder de indruk dat hij haar zo in een enkele potloodstreep weet te vangen. ‘Het is perfect!’ zucht ze. Ze bedankt hem en vraagt wat ze moet betalen. ‘Vijf duizend dollar,’ zegt Pablo. De vrouw sputtert tegen. Hoe kan hij zo veel geld vragen voor de tekening? Het duurde maar een paar seconde het te tekenen! Picasso: ‘Mevrouw, het duurde mijn hele leven.’

5. Wees niet bang een prijs te noemen

Voor wie het eng vindt om een prijs te noemen komen hier twee belangrijke woorden. Het. Kost. Dat zijn ze.
‘Het kost 500 euro.’
‘Het kost 50 euro.’
‘Het kost 5.000 euro.’
En dan houd je je mond. Weersta bij een stilte de neiging uit te leggen waarom het dat bedrag is. Je hoeft je niet te verantwoorden want jij staat volledig achter je prijs. Dit klinkt misschien flauw maar sommige creatieve ondernemers zijn echt bang een prijs te noemen. Vooral om een hoge prijs te noemen ook al is die prijs reëel. Als je die angst enigszins kan wegnemen bij jezelf is de kans dat je jezelf een lager bedrag hoort noemen, vele malen kleiner.

6. Creatieve ondernemer: onderhandel!

Als het bedrag dat je opdrachtgever ervoor over heeft lager is dan je wil, onderhandel dan. Dit geldt specifiek voor opdrachtgevers die jou vragen en dan een bedrag geven voor wat het tarief is. Wees in dat geval en in alle andere gevallen niet bang voor onderhandelingen. Natuurlijk is dat de eerste paar keer onwennig en een beetje eng. Je zal zien dat het je steeds beter lukt. Echt!

Doe het speels als het past. Toen een magazine mij 400 euro bood voor een infographic en ik aan 500 euro dacht, maakte ik de infographic hieronder. En het werkte!

Ik ben ontzettend benieuwd of deze informatie je helpt en of je een brandende vraag hebt over dit onderwerp. Stel me ze gerust per mail of in de comments hieronder. Wie weet schrijf ik er binnenkort een blogpost over en kan je niet alleen jezelf maar ook andere creatieven ermee helpen.

Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan met iemand(en) die jij ook een goed salaris gunt. Vind ik geweldig. Dank. Kies hieronder via welk kanaal je het deelt.

 

PS: Voor creatieve ondernemers (in spe) die een flinke boost willen geven aan wat ze maken en wie ze willen zijn als maker, is er het acht weken programma van de Artist Wake Up Call waar je van harte welkom bent. Ik zie je graag daar. Dan kan je me vragen stellen over hoe jij zelf meer geld kan verdienen met wat jij specifiek te bieden hebt en voor moois maakt.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.