Zo verzamel je waardevol publiek om je heen.


Niet iedereen vindt jou leuk. Of mij. En niet iedereen vindt wat jij maakt leuk. Of wat ik maak. En dat is prima. Dus wring je niet in allerlei bochten om door iedereen leuk en ge-liked te worden. Daar ga je middle-of-the road spul van maken. Daar is al genoeg van.

Maak vooral wat jij wil maken en vertrouw erop dat er een plubliek is voor wat je maakt. Maak waar jij blij van wordt voor mensen die er blij van worden. Gebruik daarbij geheim ingrediënt X (daarover later meer).

Geloof dus in jezelf (halleluja, halleluja, halleeeheeluuhuuuja) en in jouw ingrediënt X.

“Tien procent vindt het leuk of zelfs geweldig wat je maakt of doet, 40 procent vind het wel aardig, 40 procent vindt het niks en 10 procent vindt het ronduit verschrikkelijk. “

Wat jij te bieden hebt, maak je voor die eerste 10 procent die blij wordt van wat je maakt. Bij wie je een snaar raakt, een gevoel opwekt. Die benieuwd zijn wat voor fijns je nog meer te bieden hebt.

Vergeet de rest want die rest zorgt voor teveel ruis.

Geloof me, je kan prima zonder die rest. En naarmate jij groeit, groeit die 10%. Kennen 100 mensen je werk, dan zijn het 10 personen. Kennen 1000 mensen je werk, dan zijn het er 100. Richt je op die 100 ‘fans’.

Die andere 900…ban ze uit je werkkamer, atelier of studio en uit je hoofd.

“Maar – hallooo – vergeet je geheim ingrediënt X niet? Want dat ben ik toch? Dat zei je net.”

O ja. Komt-ie.

Beheers je de techniek? Mooi, maar wellicht niet voldoende om iets te maken dat ons raakt. Ben je creatief? Mooi, maar ook dat is misschien niet voldoende. Techniek en creativiteit…dan zitten we flink op de goede weg. Maar wil je iemand echt raken met wat je maakt. Gebruik dan geheim ingrediënt X (jezelf dus).

Want een combinatie van die drie…daar zit the sweet spot waarmee je je publiek weet te raken.

En wat leren we hier nou van, van al dit? Twee dingen.

  1. Het gaat om meer dan techniek. Dus ook als je techniek niet perfect is, je geen Meester bent in wat je doet, kan je ons raken. Gebruik jezelf. Leg jezelf en je unieke zienswijze erin: het geheime ingrediënt X.
  2. En, zoals ik aan het begin van dit artikel schreef, vergeet iedereen. Zoek mensen die bij jou passen; publiek dat bij je past.

En dan komt alles goed. Daar voegt John Lennon graag wat moois aan toe…

Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.

Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan op social media of in een mail. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld. Vind ik geweldig. Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.