Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

4 Manieren om je minder druk te maken over wat anderen van je denken

Er zijn dagen dat je niet volledig overtuigd bent van wat je maakt voor jezelf of voor klanten. Het wil even niet en je bent nogal bezig met anderen en wat ze van je vinden.

Onlangs sprak ik met een getalenteerde kunstenaar en klant die bang is om echt te gaan voor wat ze doet, terwijl ze het eigenlijk grootser wil aanpakken met haar creatieve solo-onderneming. Bang zijn en grootser willen. Dat zijn twee krachten die niet makkelijk met elkaar te rijmen zijn. En dat schuurt en jeukt en ergens doet het ook pijn.

Dat ze het niet grootser aanpakte, had voor een belangrijk deel te maken met wat anderen van haar werk vonden. Wat anderen dachten over hoe ze haar kunst maakte. In haar geval: dat iedereen kon maken wat zij maakte.

“Ik maak geen kunst, wat ik doe kan iedereen,” zei ze.

Die gedachte hield haar nogal tegen. Ze had het dan specifiek over de techniek die ze gebruikte.

Wat ze ervan denken, wat ze willen, hoe ze het willen en wanneer ze het willen.

Dat laat weinig ruimte over voor de speelse creatief, die ik de Player noem. Terwijl die juist zo ontzettend welkom is voor ons creatieven. Sterker nog: we kunnen niet zonder die speelse creatief.

Ik zie vaak nog wat andere P’s actief in het hoofd van een maker:

De Perfectionist in je roept:
“Wat zullen anderen wel niet denken?”

De Pleaser – op zoek naar goedkeuring – duwt de perfectionist opzij en zegt:
“Hoe willen anderen eigenlijk dat ik het doe?”

De Pusher duwt ze allebei de hoek in en roept:
“Ze zitten te wachten! Schiet nou op. Afmaken die handel, nu.”

De Procrastinator slaat ze allemaal buiten westen, gaat zitten en zegt:
“Wij doen voorlopig he-le-maal niks meer voor wie dan ook!”

Gezellig daar in dat hoofd hè? Die P’s die over elkaar heen buitelen.

Met deze blogpost wil ik jou inspireren en ervoor zorgen dat het jou niks interesseert wat anderen denken.

Hier 4 tips om dat voor elkaar te krijgen.

1 Dat iemand iets van jou vindt, betekent niet dat hij/zij gelijk heeft.

Oké. Je bent bang voor wat anderen zeggen over wat je maakt of doet. De vraag is: zéggen ze dat ook echt?
Zo nee: zie punt 2.
Zo ja: dan is dat nog geen feit. Nog geen bevestiging dat de afzender de waarheid in pacht heeft; het onomstotelijk is bewezen. Het is niets meer dan een mening van iemand. Eentje die hard aankomt, zeker als diegene dicht bij je staat, daar niet van. Maar het is slechts een mening.

Stap niet in de valkuil jezelf te verantwoorden. Je bent hem/haar geen uitleg verschuldigd. Zeg niets. Zo maak je duidelijk dat je staat voor wat je maakt en wie je bent.

Belangrijk! Wees je er na het ontvangen van de kritiek (of ongezouten mening) en jouw stilte van bewust dat je misschien van binnen kookte, maar van buiten kalm bleef. Daar kan je trots op zijn, dáár groeit je zelfvertrouwen van. En hoe meer van dat fijne zelfvertrouwen je als homo creativo hebt, hoe minder belangrijk het voor je wordt wat anderen vinden van wat je maakt.

Er zal altijd wel iemand iets van je werk vinden. Laat het langs je heen glijden. Mensen hebben een mening over wat anderen maken. Ze vinden het te leeg of te pretentieus, te makkelijk of te ingewikkeld, te voor de hand liggend of te ver gezocht.

Dat kan je niet veranderen. Wat je wel kan veranderen, is hoe jij ermee omgaat.

2. Zegt überhaupt iemand iets?

Het kan ook zijn dat ‘wat anderen wel niet van je denken’ uit jouw fantasievolle hoofd komt. Dat jij wel even invult, je bent de lulligste immers niet, wat anderen over jou als persoon en jouw werk denken. Terwijl in werkelijkheid niemand iets zegt.

How is that working for you?

Wat anderen denken weten we niet. We hebben geen idee. Vul het maar niet voor ze in, want meestal is die invulling geen bloemlezing over jou maar een recensie over jou van iemand die zijn dag niet heeft, al een jaar of twintig.

Wat anderen denken is peanuts bij wat jij zelf dus denkt. Jij bent je meest gedreven criticus, 24/7 klaar om in je hersenpan rond te bazuinen dat jij eigenlijk maar een probeersel van een kunstenaar, vormgever, fotograaf, illustrator, designer of wat voor maker dan ook bent.

En ook hier: how is that working for you?

3. Van ‘Iedereen’ naar ‘niemand’

“Wat ik doe, kan iedereen. Wat is er nou speciaal aan?” denken we soms. We zijn dol op het woord ‘iedereen’ om iets duidelijk te maken. De kunstenaar waar ik deze blogpost mee begon, zei het letterijk. Wat ik doe, kan iedereen.Maar is het waar? Er gebeurde iets moois in de coachingsgroep. Iemand zei tegen de kunstenaar:

“Jouw techniek maakt jouw werk niet uniek, dat klopt. Anderen kunnen op dezelfde manier werken, dat klopt. Maar het gaat niet over de techniek! Het is wat je er van maakt, hoe je schildert, je oog voor de mens, je gevoel voor kleur, voor harmonie, voor details, het plezier dat mensen ervaren als ze jouw schilderijen thuis ophangen en bewonderen.”

Dat klopt. Er is niemand die precies doet wat jij doet, want er is er maar één van jou. Daar had de kunstenaar wel wat aan, dat begrijp je (en ik voelde me bevoorrecht deze groep te mogen coachen, maar dat is weer een ander verhaal).

4. Wat is belangrijk voor jou?Er is niemand die het geen ene reet interesseert wat anderen denken van of over ze. We zijn nou eenmaal sociale wezens. We willen erbij horen. Dat is de meest basale behoefte van de mens. Het is onze standaard fabrieksinstelling ons niet prettig te voelen als anderen iets van jou denken. Tenzij dat natuurlijk in de hoek van applaus of positiviteit zit.

Het is dus nogal een opgave om die gedachten over wat anderen van je vinden, nóóit meer te hebben. Begin er niet aan om dat te willen. En weet: niemand groeit in zijn of haar creatieve proces door veel bezig te zijn met wat anderen wel niet denken of vinden. Het remt juist af.

Onthoud wat belangrijk voor jou is. Waarom je doet wat je doet. Want jij hebt de wereld iets te brengen, daar geloof ik heilig in. Maar je hebt niet iedereen iets te brengen. En dat is juist prima. Maak waar jij blij van wordt voor mensen die er blij van worden. Zet de rest uit je hoofd.

Ons leven wordt een stuk eenvoudiger, creatiever en productiever als we stoppen met energie steken in dingen die er niet toe doen. En gelukkiger, dat vast ook. Maak wat jij wil maken, geef wat jij wil geven.

En ik maak een buiging voor je.

Leuk dat je hier (weer) even was. Deel deze blogpost zodat nog minder creatieven zich gaan bezig houden met ‘wat anderen wel niet zullen denken’. Dank, dank.

Lieve groet en tot rap.

PS – Zin om je tanden te zetten in je groei als ondernemer en maker? Snap ik. Voor tekenaars, illustartoren, kunstenaars en ontwerpers die klaar zijn om wat ze doen te doen vól lust, lef en liefde heb ik een uitgekiend progamma en een community. Ik spreek je er graag eens over zodat we kunnen kijken of het misschien wat voor je is.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.