Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Fuck de focus (je hoeft niet te kiezen)

Kwam dit weekend op een feestje iemand tegen die me vertelde dat de ‘Fuck de focus’ blogpost haar zo geholpen had. Dus ik dacht: een gouwe-ouwe Maandag Motivatie vandaag.

Komt-ie:

Waarom ik al jaren niet meer doe aan focus? Waarom ik jaren geleden dacht ‘Fuck de focus’? Nou, hierom:

Tekenen en Schrijven zijn tijdens mijn jeugdjaren geweldige vrienden geweest. Ze waren er altijd en er viel altijd wat te beleven.

Alleen negeerde ik vriend T 10 jaar. Ik ging van 2003 tot 2013 alleen met vriend S verder. Tot ik T begon te missen. Het begon met een klein kriebeltje, dat ging over in fikse jeuk. Het werd onaangenaam en dus moest T terug in mijn bestaan. Anders droogden niet alleen mijn verftubes en inktpotjes uit, maar ik ook.

Januari 2014 riep ik definitief: Hier die tekenpen, dat schetsboek, die inktpotten en verftubes. Ik word schrijver/illustrator. Halleluja.

Dan maar niet focussen. Dan maar twee dingen doen. Ik vertrouwde erop dat er mensen waren die ik kon verrassen en vermaken met mijn tekst en beeld combi’s. En dat bleek ook zo. De aanhouder wint dus, lieve creatieven.

Is het meer dan 1 ding wat je doet?
Ben je schrijver/illustrator of fotograaf/dichter of vormgever/visagist of coach/schilder?
So be it.
Je bent wellicht een multipotentieel, een (in het Engels:) multipotentialite. Iemand die zijn of haar interesses combineert. Die geen specialist is maar een generalist.

Nou wissel is niet zo heel vaak van interesses (het zit allemaal in de hoek van tekst, beeld en aanmoedigen/les geven), maar toch:
2003 – 2008
schrijver (boeken: proza voor kinderen en non-fictie voor volwassenen), schrijfdocent bij schrijfopleidingen
2009 – 2014
schrijver, journalist en organisator schrijfworkshops
2014 –  …
schrijver, illustrator en organisator creatieve workshops

Of ik een multipotentialite ben weet ik niet. Ik heb nog geen multipotentialite-examen gedaan of een certificaat van de Raad Van Multipotentialites ontvangen. Maar toch. De focus is weg. En dat werkt voor mij ontzettend goed. Het past bij me.

Wat past bij jou? Daar ben ik wel benieuwd naar? Jij ook?

Wat het ook is. Onthoud dat je niet hoeft te kiezen. Nu niet. Volgend jaar niet. Over tien jaar niet. Geef jezelf toestemming je interesses te combineren, dat schept een hoop ruimte. En dat kunnen creatieven goed gebruiken.

Vandaar: fuck de focus!

Leuk dat je hier even was en dank voor het lezen. Vond je het interessant? Deel deze blogpost dan. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld. Vind ik geweldig. Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.