Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Leeft JA in het land van NEE? Over omgaan met afwijzing.

'Dag Nederland!' Of misschien is het voor jou nu (of was het dat onlangs) eerder 'Dag NEE-derland'?  Wat NEE betreft lijkt het er voor een ieder van ons wel eens op dat je een prijs in de Loterij Van Nee won. Ik heb ook wel eens mijn mailbox geopend hopend op zonneschijn...en dat het me plots nogal grauw en somber aan deed. 

Laten we wel wezen, er zijn veel periodes waarin de JA's me om de oren vliegen. Jou vast ook. En soms vliegen de JA's je een dag of week niet om de oren. Het is een tijdelijke hobbel op de ondernemersweg, iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Hoort erbij.

Dus voor iedereen die dit herkent (lees: alle creatieve ondernemers, want zowel 'NEE' als 'nu nog niet, maar ik kom denk ik bij je terug' horen er nu eenmaal bij)...laten we eens bespreken hoe je ervoor zorgt dat je na een 'NEE' niet teveel energie verspilt aan twijfelen aan je mooie, getalenteerde zelve. 

Laten we beginnen met het realiseren van het feit dat 'NEE's' misschien niet zo somber zijn als ze lijken. Waarom? Omdat in het Land van NEE, JA leeft. Dat is iets wat ik al mijn mentoring klanten leer nadat ik het zelf omarmde. NEE's mogen er zijn. Het is namelijk als het verzamelen van stempels om toegang te krijgen tot...de  volgende JA. Want die JA's waren er, zijn er en zullen er altijd zijn. Je moet op momenten alleen door de NEE of de NEE's heen. De ene keer door één NEE-tje heen. De andere keer door drie. En al die tijd weet jij en blijf jij weten (doe maar, dank u) dat je een geweldig product of een uitstekende dienst hebt. Je hebt er jaren van toewijding in gestoken en talloze mensen blij mee gemaakt.

Dus nu niet daar aan gaan twijfelen. In plaats daarvan is een NEE een uitstekend moment om onze veerkracht op te poetsen. Laten we die NEE's zien als de treden op de ladder naar succes als creatieve ondernemer. Ik buig sowieso al voor elke creatieve ondernemer. Dus mocht je het op dit moment kunnen gebruiken. Hier is-ie.

Ik sta op. Kijk jou aan met een warme blik. Leg mijn hand op mijn hart en buig mijn bovenlijf naar voren. Diepe buiging. Voor jou.

Laten we de NEE's op een helpende manier bekijken, namelijk als een kans om veerkrachtiger te worden.

Daarom hier 5 tips hoe je na afwijzing(en) veerkrachtig door gaat.

1. Erken de teleurstelling; het baal-gevoel is er nou eenmaal. Het is oké om teleurgesteld te zijn. Laat die emoties er zijn. Laat het getetter van je inner critic je alleen niet voor de oren slaan ('Zie je nou wel! Ik zei toch dat ....., jij oen! Kap er maar mee') en luister in plaats daarvan naar de lieve, helpende stem die zacht praat, al jouw potentie ziet en het beste met je voor heeft ('Lieverd, dat is ongelofelijk balen en rot en K*T en KL*TE. Snap ik helemaal. Balen mag ook. En daarna weer voorwaarts gaan. Vandaag al. Of morgen. Of misschien pas overmorgen. Maar het komt goed. En wees vandaag even extra mild voor jezelf.')

2. Sta eens stil bij de waarde die je levert. Denk terug aan de waarde die je biedt met je product of dienst. Aan waar je mensen blij mee maakt, waar je een probleem oplost voor ze of een wens van ze inwilligt. Herinner jezelf aan de positieve impact die je al hebt gemaakt bij zoveel fijne klanten. Ik heb zelf HAPPY mappen. Ja, dikke ordners met de letters HAPPY MAP op de rug geschreven in hoofdletters zoals je ziet. Erin: lieve mailtjes, kaartjes en briefjes van klanten die mooie woorden spraken - om happy van te worden - over mij en mijn diensten. Ik blader er zelden in terug. Maar het er regelmatig nieuwe dingen in doen, geeft me een geweldig gevoel van dankbaarheid én daadkracht. Ik voel dat ik met mijn werk doe waarvan het helemaal de bedoeling is, dat ik het doe. Daar kan ik nog steeds ontroerd door raken. 

3. Leer van de afwijzing. Elke 'NEE' is een leermoment. Zo is de NEE nooit verloren. (Als je 'm dan krijgt, kan je er beter iets aan hebben, nietwaar). Analyseer wat er gebeurde en bedenk hoe je dingen kunt verbeteren. Wat maakte dat deze potentiële samenwerking niet tot stand kwam? Was het de communicatie, de presentatie van je product/dienst of misschien iets anders? Door kritisch te kijken naar de factoren die hebben bijgedragen aan de NEE, krijg je inzicht in mogelijke verbeterpunten. Besef ook dat afwijzing vaak niet persoonlijk is. Het kan te maken hebben met externe factoren bij de potentiële klant zoals een beperkt budget, toch niet de beste timing of andere omstandigheden. Dit inzicht kan je helpen om de afwijzing minder persoonlijk op te vatten en je zelfvertrouwen fris en fruitig te houden. 

4. Omring jezelf met positiviteit. Zoek steun bij vrienden, familie of mede-ondernemers. Positieve energie kan wonderen doen. Die grauwe wolken waar ik het in het begin over had en het zonlicht dat even foetsie is? Dan zoeken we toch gewoon zonlicht in de vorm van positiviteit? In lieve mensen. Lieve opbeurende woorden. Lekker warm, voel je het al? Bespreek je NEE-ervaring met mensen die je vertrouwt en die je ondersteunen. Een bemoedigend woord van een vriend, het verfrissende perspectief van je partner of de inzichten van creatieve mede-ondernemers kan de boel verlichten. Heus.

5. Bouw verder aan een veerkrachtige mindset. Wat je nu hebt ervaren aan NEE, bepaalt niet je volledige ondernemersreis. Ha, zelfs niet de reis van de komende maanden. Ben je gek! Er zijn nog zoveel kansen. Er ligt nog zoveel moois voor je in het verschiet. Voorwaarts, voorwaarts ende vooooorrrrwaaaarts!  Realiseer je dat veerkracht een mindset is. Het is de kunst om terug te veren na tegenslag en keer op keer een scheutje, snufje of schepje sterker te worden. Vele scheutjes maken dan een fikse scheut. Vele snufjes een joekel van een snuf. Vele schepjes een bovenmaatse schep. Zo blijf je groeien. En zin om daar met mij trouwens eens een klap op te geven? Dat kan. Ik noem even mijn Your Creative Success programma waar je o.a. werkt aan bouwen aan die mindset.

Dus, laat die NEE's maar komen. Jij bent er klaar voor. Je bent veerkrachtig. Knoop het in den oren: in het land van NEE ligt de weg naar JA. Het is slechts een kwestie van tijd en doorzettingsvermogen. Dus, jij knapperd van een homo creativus, schudt die afwijzing van je af en omarm de ondernemersreis met alles erop en eraan. Want uiteindelijk, lieve creatieve ondernemer, zijn we allemaal helden. Vandaar die buiging eerder. We doen het maar wel eventjes. Dat naar buiten treden met wie we zijn en wat we maken of doen, risico's nemen, vallen en opstaan. Ik vind je een held. Dat is voor mij een JAzekers-te-weten.

En onthoud: er ligt zoveel moois op je te wachten.

Leuk dat je er (weer) was en dank voor je interesse! Ken je iemand die ook tekent, ontwerpt, kunst maakt of illustreert en daar dit (afwijzing hoort erbij, kop op, komt goed) tegen wil zeggen, deel dit bericht dan vooral. Dank alvast.

Liefs en tot rap,

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.