Ja, ook jij bent een artist! (inclusief 4 tips voor interne motivatie)

Je kon eerder maken dan schrijven. Dat was je waarschijnlijk vergeten. Als onbekommerde artist zette je op je vierde krassen met een krijtje ‘Kijk, boom!’ Kneep, duwde en trok wat aan klei ‘Hondje. Waf waf.’ En knipte je wat met je kleuterschaartje ‘Zon. Mooi he?’ Zonder rem deed je het. En zonder kritiek op jezelf. Wat een cadeau.

Je zou dit artikel niet lezen als je niet hardop (of fluisterend, diep binnenin) de behoefte voelt om vrijer te gaan maken of om überhaupt te beginnen met maken. Om te tekenen, fotograferen, schrijven, schilderen of wat-dan-ook. Om die artist in jezelf (verder) wakker te schudden.

Doen!

Ik zeg het nog een keer, want je kan vast wat aanmoediging gebruiken en dat geef ik je met plezier en een warm hart.

Doen! Doen! Doen! Wat kan het je schelen, hup, gewoon … Doen!

Zulks (dat doen) gaat natuurlijk niet alleen omdat ik het tegen je zeg. Da’s externe motivatie en daarmee kom je net je voordeur uit en misschien wel tot de hoek van de straat. Hebben we niks aan. Je wil verder. Veel, veel verder. Daarom:

4 tips…

…om die ingedutte kunstenaar in jezelf de kwast, pen of camera op te laten pakken Voor het stimuleren van de interne motivatie dus.

1. Leg laag die lat

Het hoeft niet in een museum te hangen of bij vrienden boven de bank. Het hoeft alleen maar te gebeuren. Jaja.

2. Het is speeltijd en niets meer dan dat.

Nadat ik de kunstacademie verliet (vroegtijdig) en ik me overdag bezig hield met praktische zaken als marketing, communicatie en reclame, lukte het me een periode niet om vrij te maken. Dat vond ik best jammer. Ik was het spelen kwijt. Het moest concreet zijn en ergens toe dienen. Het duurde járen voordat ik begreep dat het mezelf diende. De uren met papier, kwasten, verf, schaar diende mij. Het was mijn speeltijd. En zo werden tekenen en ik weer een duo. Een speels en expressief duo. Een vriend waarmee de tijd vliegt, je zelden uitgepraat bent en waarbij je helemaal jezelf mag zijn.

3. Vergelijk jouw creaties niet met die van anderen.

Jouw maaksels zijn jouw maaksels. Niet slechter of beter. Het is een op zichzelf staande foto, tekening, gedicht, collage, schilderij of wat dan ook. Jezelf vergelijken met anderen werkt verlammend. Al is het maar omdat degene met wie jij je vergelijkt, waarschijnlijk al 1.000 (of 10.000) uur meer geoefend heeft dan jij. En dat je je jouw begin vergelijkt met het werk van iemand die ooit een beginner was, maar nu een pro is. Niet lief voor jezelf, zo’n vergelijking. Het helpt je niet verder. Niet meer doen dus.

4. Het is geen exclusieve club waar je niet bij hoort

Kunstenaars zijn ook maar mensen. En ook in jou schuilt er een die staat te popelen om weer/meer naar buiten te mogen treden. Niet per se om te exposeren of verkocht te worden. Wel om blij van te worden en een moment voor jezelf te hebben. Kunst is niet alleen voor de Picasso people van de wereld. Wacht, ik schreef en tekende daar ooit wat over in mijn schetsboekje…

Now go and create!

Heel benieuwd waar jij staat na een half jaar vrij en blij maken. Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan (vind ik geweldig). Dank. Kies hieronder via welk kanaal.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.