Kritiek. Hoe ga jij ermee om?

Je maakt het niet alleen voor jezelf, al die verhalen, tekeningen, foto’s, kunstwerken en wat-dan-ook voor moois. Er komt een moment dat je het laat zien. Dat ogen die niet van jou zijn, het bekijken. Ogen van klanten en van bekenden. Ogen van lieve mensen (‘Hallo, mam’) die alles mooi vinden wat je maakt en ook ogen van mensen die een stuk kritischer zijn.

Kritische mensen hebben een mening en die kan opbouwend of afbrekend zijn. Van positieve meningen kan je niet genoeg krijgen.

Ooit adviseerde schrijver Benny Lindelauf (toen mijn schrijfdocent) dat je positieve recensies en spontane applaus-mails moet bewaren in een map. En als het dan eens niet wil, pak je ze erbij en voel je je een stuk beter. Of zelfs de beste.

 

Maak ook zo’n HAPPY map. Want iedereen die met zijn billen bloot gaat en zijn creaties aan de wereld laat zien, zal kritiek te verduren krijgen. En dan helpt zo’n map dus.

Allemaal leuk en aardig, denk je, zo’n HAPPY map. Maar hoe ga ik nou om met afbrekende kritiek? Hier 3 tips.

 

  1. Vat de kritiek niet persoonlijk op…probeer het in ieder geval (oefening baart kunst). Zorg ervoor dat je een beetje een dikke huid ontwikkelt. Exit babyhuidje en kom maar op olifantenvel.
  2. Schat het op waarde. Kritiek kan waar zijn. Of er kan een kern van waarheid in zitten. Wees eerlijk en duw het niet meteen weg. Misschien kan je ervan leren. Daar wordt je werk alleen maar beter van.
  3. Mijn regel is: zolang je niet met je kont dat podium op gaat en je kwetsbaar opstelt…zolang je niet weet hoe dat voelt en wat voor lef daar voor nodig is, laat ik me niet door jouw mening van slag brengen. Dat helpt mij wel, die regel. Scheelt een hoop onrust.

In dit filmpje van Brene Brown zegt ze ergens hetzelfde als ik bij punt 3. En zij barst van de diploma’s/is een deskundige dus ik zal die regel ook maar invoeren als ik jou was.

Ene Andy W. die nogal van tomatensoep en zeefdrukken hield, zei iets zinnigs over ‘zij’ die kritiek leveren en jij die vooral moet doorgaan:


Don’t think about making art, just get it done. Let everyone else decide if it’s good or bad, whether they love it or hate it. While they are deciding, make even more art.

Doe dat, lieve creatieven. Blijf maken no-matter-what. Spreken we dat af? I’m in!

Tot slot: bedankt voor het lezen. Had je er wat aan? Deel het dan. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld. Vind ik geweldig. Dank.

Liefs en tot rap,

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.