Maak je niet alles af? Prima! (echt).

Zucht niet langer. Want (let op, nu komt iets anders-dan-anders)….veel beginnen is veel fouten maken is veel niet afmaken. Prima. Applaus! Je hebt dus veel ideeën en grote plannen en dat is precies wat een creatief nodig heeft.

Niet alles afmaken vervelend? Verlammend? Een valkuil? De vloek van creatieven? Daar ben ik het niet mee eens. Ik hoop dat Christa daar een beetje blij van wordt, want ze mailde me dat ze daar nogal mee zit. Met het weinig afmaken. Helemaal niet nodig. Want ik zie het als een deugd.

Vandaar: zucht niet langer. Blijf maken. Blijf niet af maken. Blijf fouten maken.

Het is de enige weg.

Even een tekeningetje voor je, om het duidelijk te maken.

 

‘Leuk hoor, Bien,’ denk je misschien. ‘Maar hoe zorg ik ervoor dat er wel iets af komt? Want die 10 procent is een enorme opgave.’

Oke. Hier vijf tips/inzichten

    1. Iets niet afmaken, ik herhaal het nog even, hoort net zo bij creatieven als iets wel afmaken. Dat geldt voor hobbytime, parttime en fulltime creatieven. De grote en de minder grote. Voor ons ons allemaal dus.
    2. Niet alles hoeft ook af. Niet alles is de moeite waard om af te maken. Soms maak je een fout en schat je het geweldige van een schilderij, project, verhaal of watdanook verkeerd in. So be it. Zet er een punt achter. Maak daarna weer iets. En weer. Blijf maken!
    3. Regelmaat zorgt voor gewoonte en gewoonte is je vriend als het gaat om dingen af krijgen. Maak iets dat hanteerbaar is voor je. Zitten grote schilderijen er even niet in, schilder dan elke dag een pagina in je schetsboek. Schrijf wekelijks een zkv (zeer kort verhaal) in plaats van tegen die lijvige roman aan te hikken.
    4. Een positieve mindset helpt. Maak je iets niet af omdat je gaandeweg merkt dat je met dit schilderij, project, verhaal of watdanook geen indruk maakt op jezelf (en je omgeving). Maak het dan af zonder indruk te maken. Probeer het eens. Wie weet valt het toch wel mee en was je interne criticus gewoon hard aan het schreeuwen.
    5. En merk het op als je denkt: Ik kan het eigenlijk ook (nog) niet. Veel te hoog gegrepen. Wat dacht ik wel niet?! Allemaal angst. Hoort er allemaal bij, maar geen reden om iets niet af te maken.


Ook een vraag/worsteling waar je wel een antwoord op wil van Sabine? Mail me op [email protected]. Had je er wat aan, dit stukje over dat het ook niet de bedoeling is, alles af te maken? Deel het dan. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld of op social media. Vind ik geweldig. Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.