De balans tussen 'stick to the plan' en 'fuck the plan'...productiviteits goeroes zullen ervan schrikken.

Een dagelijkse agenda. Wekelijkse agenda. Maandelijkse agenda. Een planning. Een to do list.  Ik houd van ze...en sinds een tijdje op mijn manier. Eigenlijk is het pas echte liefde geworden vanaf het moment dat ik het meer op mijn manier doe.

Ik zie ze tegenwoordig meer als voornemens. Als inschattingen. Prognoses. Als iets dat ik soms zelfs helemaal naast me neer leg als er iets anders aanklopt. Dat is véél liever voor mijzelve en houd die stem die tettert dat als ik mijn planning niet haal ik een ondernemer van lik-me-vessie ben, voldoende op afstand.

Ik stopte al met streven naar perfectie op een aantal vlakken en dus ook wat agenda, planning en to do's betreft. Want laten we eerlijk zijn: wie heeft ooit álles af? Als je voor jezelf werkt als zzp-er, ondernemer of freelancer en je wil groeien op creatief of zakelijk vlak...is niks ooit af. 

Het is meer dan eens gebeurd dat ik aan tafel zat met de Man en verzucht hoeveel ballen er ondanks dat ik mensen voor wat dingen inhuur, hoog te houden zijn in mijn solo ondernemerschap. Dan ga ik de taken opnoemen die ik (nog) in mijn up doe. Dan roep ik iets als: 'Ik ben de afdelingen verkoop, product ontwikkeling, marketing, vormgeving, automatisering, creatie, de postkamer en de helpdesk ineen.' Ik leg dan uit dat er altijd werk zat is áán mijn onderneming. En in trouwens ook. 'Af' is iets waar je bij de start van het zelfstandig ondernemerschap, afscheid van neemt. Dat verzucht ik dan tegen de Man in loondienst. De Man begrijpt het niet volledig maar luistert en steunt. Dat is altijd fijn.

Slaan wij onszelf niet net iets te vaak voor 't heuft als we niet alles af krijgen wat we af wilde krijgen? Je je planning niet af krijgt? To do's in je agenda niet lekker doorgestreept worden? Op zo'n moment kan je je aan het eind van de dag niet goed genoeg voelen of vind je dat je tekortschiet. 

Het moment om er met een frisse blik naar te kijken diende zich voor mij in ieder geval even gelee aan. Het was tijd om anders te kijken naar wat ik dacht over agenda, to do list en planning. 

Dit zijn zo mijn bevindingen:

● Door dingen op te schrijven, heb ik meer overzicht. Dat is waar. En soms geeft het me het gevoel dat ik controle over de honderd-en-nog-wat dingen heb die aandacht vragen. Lekker is dat. Daartegenover zijn er periodes dat ik het gevoel van controle juist helemaal niet heb, het me beklemt en ik me juist wankel voel en een tikje incapabel (ook wel eens een vrachtlading incapabel) door mijn eigen hongerige agenda of planning die maar niet af komt. 

● Ik spreek mezelf voortdurend toe. Soms is het de zeikstem van mijn inner critic. De slavendrijver. Dan is het niet zozeer toespreken maar toeschreeuwen wat er allemaal mis is met mijn manier van plannen en mijn agenda beleid.

● Gelukkig spreek ik me vaker en vaker toe vanuit een liefdevolle stem. Vanuit de Sabine die weet dat ik soms kneiterhard werk en soms ook lanterfant. Ik periodes heb die zich afwisselen en dat ze allebei belangrijk zijn en ze er allebei mogen zijn. 

Het gaat om het vinden van een balans tussen 'stick to the plan' en 'fuck the plan'. 

Het gaat om niet bang zijn het idee over hoe het zou moeten (hoor alle productiviteit goeroes maar roepen dat je zus of zo moet doen), over boord te gooien. Of om er in ieder geval eens op een andere manier naar te kijken. Het eens op een andere manier te mogen doen van jezelf.

Mijn manier blijkt dat er ruimte moet zijn. Dat mijn agenda en planning voor de dag, week of maand een leidraad is. Waarbij - natuurlijk - mijn dromen en doelen nog steeds voorop staan. Maar ik mijn intuïtie meer en meer volg daarin. En mijn creatieve flow mag volgen. Soms wil er wat die creatieve flow betreft nou eenmaal iets geboren worden. Klopt het ineens aan. Je wist niet eens dat je zwanger was maar het is helemaal rijp en klaar om de wereld te zien om te beginnen met jouw plek. De weeën beginnen zomaar - boem - aan jouw keukentafel, of in jouw atelier, huis, kantoor, studio of werkkamer. 

Hoe dat eruit ziet? Zo'n geboorte?

Nou, dan moet er ineens een meerdaagse wandel tekenreis uitgestippeld worden om die ooit aan te bieden. Of een concept voor een boek wil het daglicht zien. Of een Creative Weekend Paris met musea, tekenen, fotografie, schrijven en ontdekken dient zich plots aan. Daar zet ik dan gretig mijn tanden in en mijn nieuwsgierige hoofd gaat in volle creatie modus om zo'n weekend te ontwikkelen met draaiboek en al (hier kan je je op de wachtlijst zetten voor dat Creative Weekend Paris zodat ik roep als je je kunt inschrijven). Dat sta ik mezelf dan toe, iets doen wat de dag ervoor niet op mijn planning stond maar aanklopt. 

Ik weet inmiddels dat ik ook hetgeen uiteindelijk doe wat ik er een paar dagen voor opzij moet zetten. Ik vind mijn werk namelijk te leuk en doe het met zoveel liefde en plezier. Ik kom er wel weer bij terug, bij hetgeen ik dan even voor me uit moet schuiven om ruimte te maken.

De ene periode denk je 'Plan, ik hóud van je!' Hoe fijn dit overzicht. Hoe fijn dat je precies weet welke stappen er te nemen zijn om te komen waar je wil zijn met al je projecten, klanten en verlangens. Je streept lijstjes af, je voelt je goed. Zo'n periode wordt dan vager en vager en ineens bevind je je - verrek - in een periode waarin je op een andere manier naar je plan en agenda kijkt. Een heel andere periode waarin je plots nare rillingen krijgt van agenda en planning grotendeels volgen. Je hebt en voelt een andere energie. Je hebt behoefte aan meer ruimte voor het onverwachte en mooie kansen die plots voor het oprapen liggen zoals super geïnspireerd aan het maken slaan of je tanden zetten in iets dat je al tijden wil leren of doen.

Onlangs sprak ik met een mentoring klant en we kwamen tot het werken in golven voor haar. Een golf van een maand marketing en sales. Een golf van een maand vrij en blij maken. Beide golven naast haar opdrachten werk. De golven werden uiteindelijk verkort met een week. Drie weken marketing en sales, drie weken vrij en blij maken. Een andere klant vond dat ze door, door, door moest (ze had doelen, nietwaar) met acquisitie en toen ik opperde dat ze gewoon even twee weken alleen maar mocht maken (ze is kunstenaar), zag ik haar schouders zakken, leunde ze achterover en ervoer ze ineens: vrijheid. En is vrijheid niet een van de redenen waarom we voor onszelf begonnen zijn? Jatochnietdan?

Het mee deinen op deze verschillende manieren van werken, maakt hen en mij een gelukkiger maker en ondernemer. Je mag de gedachte van het non stop trouw zijn aan je agenda en planning, los laten. Je mag vertrouwen op jezelf en op je verlangens op maakgebied en ondernemersgebied. Na een uur of dagen of weken van lanterfanten waarin er alsnog een hoop verzet kan worden (maar misschien niet wat er op je planning stond), komt er altijd weer een periode van een andere focus. 

Ik weet dat ik de denkbeeldige snelweg van mannelijke actie-energie af en toe af ga en naar zo'n smal wandelpaadje trek waar links en rechts tot een meter hoog een kakofonie aan veldbloemen staan. En dat mag. En zonder die beweging van knallen naar lanterfanten en weer terug, zou ik gek worden. Zou ik niet hebben bereikt wat ik nu heb bereikt. Zou ik niet zoveel plezier beleven aan mijn zelfstandig ondernemerschap en makerschap.

Ik spreek je nog even aan over mijn mentoring programma Your Creative Success. Want misschien is het wel zo, dat jij en de besloten community van The Creatives Club (onderdeel van dat mentoring programma) bij elkaar horen. En dan wil ik dat jij de kans hebt om dat te onderzoeken met mij. Het mentoring programma en de besloten community van The Creatives Club, betekent dat jij mij achter je hebt staan als jouw mentor, aanmoediger, vraagbaak. We onderschatten soms de kracht van het feit dat er iemand voor je is. Ondernemerschap kan eenzaam zijn. Niet erg, maar de juiste support is immens krachtig. Ben je een ondernemer die meer helderheid wil in wat ze wil en de juiste stappen van begin tot eind wil zetten om daar te komen - of het nu gaat om verlangens op creatief gebied of het gebied van meer verdienen? Ik kan je daarmee helpen. Als je interesse hebt en wat voelt bij en voor mijn begeleiding, laten we dan eens bellen. Boek je gesprek. Tot snel.

Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het een interessante manier om te kijken naar je planning, to do's en agenda? Deel het dan met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld. Vind ik geweldig. Dank, dank, dank alvast.

Liefs en tot rap,

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.