Springen. Of, nee, toch maar niet. Over het nemen van De Sprong.

Hij ging het doen, vertelde hij. Hij ging beginnen. Bijna. Want – wacht even – eerst moest er nog van alles gedaan worden. Een boek lezen over het starten van een freelance praktijk. Een website (maar eerst moest er een cursus voor het bouwen van een website gevolgd worden). Een goed logo maken (waarvoor hij een basiscursus Photoshop nodig had). Er moest, kortom, aan allerlei randvoorwaarden voldaan worden voor hij de sprong in het diepe kon maken.

Het was op zich een mooi lijstje, zijn lijstje, alleen eentje die de odeur van een uitstellijstje met zich mee droeg. Je moest goed ruiken, maar als je het eenmaal rook, kon de geur je niet ontgaan. Een uitstellijstje ja…want wat had hij echt nodig? Geen WordPress cursus en Photoshop cursus. Die kwamen later wel. Of niet, en dat overleefde hij beslist.

Wat had hij wel nodig? Het lef om het eng te vinden, maar toch die sprong te nemen. Die angst, die hoeft niet weg. 

Als je maar springt en jezelf toestaat dat het niet in een keer perfect hoeft. Dat die cursussen en dat boek lezen  later wel komen. Je een website kan bouwen zonder WordPress cursus en een logo kan hebben zonder zelf Photoshop te beheersen. Ik vond dat hij allang klaar was om de sprong in het diepe te maken, maar voor hem voelde het niet veilig genoeg.

In zijn hoofd moest er nog van alles gebeuren. Denken is een belangrijk onderdeel van het creatieve ondernemerschap, zeker. Er komt veel moois voort uit ons hoofd. Je kan een start maken met bouwen in je hoofd. Maar uiteindelijk gaan we van denken naar doen. Naar actie; die sprong.

En die sprong kan je ook maken zonder duikhorloge en flippers. Het kan zonder attributen, zelfs zonder zwemkleding aan. Gewoon in je blote kont. Je gaat pas resultaat zien, en daar gaat het zeker bij ondernemerschap om, als je die duik neemt. Die duik, die ligt niet in de je comfortabele zone.

Heel rot. Maar ’t is niet anders.

In de oncomfortabele zone is het water zo fris dat je lijf er pas na een flink aantal slagen aan went. Maar het went eraan. Dat beloof ik. En dan ineens is het water niet zo koud meer, maar lekker. Ook hij ervoer dat. En hij bleef nog drijven ook!

Heb jij een project of product waar je graag aan zou willen werken maar tot nu toe nog niet deed? Wil je met je bedrijf naar het volgende niveau? Of starten? Wat zijn dan jouw obstakels; jouw duikhorloge en flippers?

  • Eerst meer tijd hebben?
  • 
Eerst meer geld verdiend hebben?
  • Eerst het perfecte logo?
  • Eerst de perfecte website?
  • Eerst geschikte ruimte vinden?
  • Eerst meer energie hebben?
  • Eerst toestemming van je omgeving?
  • Eerst nog die cursus?
  • Eerst (vul zelf maar in)?

En wat van dat lijstje heb je echt (e-c-h-t) nodig voordat je de sprong kan maken?

Vogel dat uit en dan:

Spring samen met mij in 2018. En met andere inspirerende creatieve ondernemers bij wie je herkenning en steun vindt. Hoe? Door mee te doen met 90 dagen boost. Een keer per jaar. Dit jaar starten we 15 januari en je bent van harte welkom bij die Creative Biz 2018.

Leuk dat je er was en dank voor het lezen. Deel dit bericht vooral met jouw vriend(in) waarvan jij het graag ziet, dat hij/zij de sprong neemt. Daar help je ze mee. Vind ik geweldig, dank!

En heb je zelf een vraag of frustratie over iets? Mail me dan, dan maak ik er wellicht een Maandag Motivatie van. Dank alvast.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.