Waarom het niet erg is dat alles al is gedaan.

Wat kan ik toevoegen? Alles is toch al gedaan. Dat is zo. Alles is al gedaan. Get over it. Als je eenmaal over it bent, schept dat heel veel van dit:

JA :)

Het geeft ruimte en mogelijkheden. Want je hoeft dus niet met iets compleet nieuws op de proppen te komen. Iets compleet nieuws zoeken geeft een hoop van dit:

nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee nee ja(misschien) nee nee

Dat is niet lief voor jezelf. Het naar iets compleet nieuws zoeken in alle kiertjes, hoeken en gaten zorgt voor een hoop frustratie en geploeter. Dus laat los die gedachte dat je iets moet maken dat nog nooit eerder is vertoond. Het wiel of elektriciteit…pijnig jezelf niet met zulke vondsten. Maak een variatie op een wiel. Of een mooie lamp.

Austin Kleon schreef het boek ‘Steal like an artist’ over gebruiken wat er al is. Want wat hij specifiek doet als kunstenaar, dat deed Tom Phillips voor hem. En voor Tom deed William Burroughs dat. En voor William deed Brion Gysin het en voor die Tristan Tzara en van Tristan (we zitten inmiddels in het jaartal zeventienhonderdnogwat) deed Caleb Whitefoord het. Van wat Austin doet naar wat Caleb doet overspant een periode van 250 jaar.

Hoe dat bij mij zit?

Ik bewonder Maira Kalman, hoe ze tekst en beeld combineert. Ze inspirereert me. Maira Kalman is geïnspireerd door Charlotte Salomon (1917-1943) en hoe die in meer dan 1300 autobiografische gouaches haar leven vastlegde.

Vandaar dus: get over it.

Je maakt je eigen mix van wat er al gedaan is. Daar gaat het om. Word een mixer.

Alles is al gedaan, maar niet door jou.

Iedereen begint met doen wat er al is. Dat is ook de bedoeling; het is de weg. En niet zomaar een, want jij kiest uit a-l-l-e-s wat er is, iets wat jou raakt. Wat past. Waar je warm van wordt. Maak dat ook. Maak wat je goed vindt en je aanspreekt bij andere makers en kunstenaars. Maak kilometers als mixer. Als master mixer – want dat ben je als je doorgaat en doorgaat – geef je er steeds meer je eigen draai aan. Wordt wat je maakt persoonlijker en unieker.

Tot slot voor jou, mixer of master mixer, een toepasselijke quote van Pablo. 

Good artists copy, great artists steal – Pablo Picasso

Wat hij zegt? Goede kunstenaars kopiëren 1 op 1 zonder er een eigen draai aan te geven, geweldige kunstenaars mixen.

Bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan met andere creatieven. Kies hieronder via welk medium. Geweldig fijn, dank.

Liefs en tot rap,

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.