Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Een ode aan mislukkelingen en falen. Een ode aan Zooi.

We maken, maken en maken. We maken Mooi en we maken Zooi. Zooi ja. Van die halfbakken dingen. Onaffe brouwsels want mislukt. Want flop. Want totaal niet wat we ons voor ogen hadden. In ons brein was het zo fraai maar nu we er mee bezig zijn een misser van jewelste.

Dus.
Een blog die een ode is aan mislukkelingen en falen. 
Een nieuwe manier van kijken naar mislukkelingen die jou gaat helpen.

Zooi hoort er namelijk nogal bij. Want als makers onderzoeken en experimenteren we regelmatig en dat is gewoonweg niet altijd 100% raak. Precies wat de bedoeling is van proberen en lef tonen. Het is ook de enige weg van groei. 

Je neemt nou eenmaal een snufje of een enorme schep (afhankelijk van het project) risico tijdens het maken. Soms pakt dat goed uit. Soms niet.

Dat vertelde ik aan mijn groep kick ass Creatives tijdens een workshop over het vergroten van (zelf)vertrouwen als maker. Want alle makers, tekenaars, vormgevers, kunstenaars en illustratoren maken Zooi en de meesten van ons waarderen de Zooi niet op een manier waarvan ik als creatives mentor en mede maker denk dat we het mogen waarderen.

Er zijn voor de homo creativus slechts twee smaken wat Zooi betreft:
Smaak 1. We maken Zooi en mogen ook Zooi maken van onszelf.
Smaak 2. We maken Zooi en mogen eigenlijk geen Zooi maken van onszelf.

Smaak 1 is de weg voor het vergroten van je creatieve zelfvertrouwen.
Smaak 2 is de weg van het verkleinen of klein houden van je creatieve zelfvertrouwen.

Laten we Zooi vandaag eens eindelijk de credits en liefde geven die het verdient. Want zonder die onbaatzuchtige Zooi komen wij nergens. Zouden we eeuwig op hetzelfde niveau dezelfde dingen maken - repeat, repeat, repeat - en zou onze creativiteit uiteindelijk sterven door uitputtende saaiheid en uitgehongerde inspiratie.

Deze flowchart gaat je al een liefdevol stapje in de richting zetten van 'Kom maar op, Zooi!' 

Met die kick ass Creatives (uit het Your Creative Success programma) zaten we dus onlangs bij elkaar. Er was een Zooi expo. In plaats van werk mee te nemen dat iedereen van elkaar al op Instagram had gezien, kreeg Zooi dit keer een podium.

(Over dat samenzijn even dit. Alleen al met een groep vrouwelijke makers bij elkaar zijn was fijn. De herkenning. Het begrip. Het samen groeien. Het zien dat anderen ook Zooi maken. Anderen ook niet altijd zeker zijn van hun zaak. Onze Zooi eens niet onder het kleed schuiven. Elkaar inspireren om groots te durven zijn en voor onze verlangens te gaan. Yep. Het was haast magisch. Sorry, ik móest het even delen.)

Ik nam tijdens de bijeenkomst een momentje deze liefdesbrief aan Zooi voor te lezen.

Komt-ie...

 

● 

 

Lieve Zooi,

Ik ga jou vandaag volledig erkennen.

Erkennen dat ik als maker en creatief wezen niets ben zonder jou.

Ik bekijk je vanaf nu met andere ogen.

En zeg: 'Zooi, ik heb je lief'

Om je imperfectie.

Om je vrijheid.

Om je flops.

Om hoe ik van je kan leren.

Materialen leer gebruiken.

Technieken leer beheersen.

Lef leer.

Losheid en schwung leer.

Mijn unieke stem nog beter leer kennen.

Leer om op mijn snufferd te gaan en weer op te staan.

Allemaal door jou.

En dat je daar niets voor terug wil.

Het belangeloos doet.

Terwijl ik door jou groei.

Zoals ik hier nu zit, omarm ik jou.

Dankjewel imperfectie, fouten en falen.

Dankjewel Zooi voor wat je me leerde en wat je me de komende jaren zal leren.

Ik zal je niet meer verscheuren.

Ik zal je niet uit schetsboeken verwijderen.

Ik verstop je niet meer.

Ik zal je koesteren.

En ik applaudiseer voor jou.

Lieve zooi. Dankjewel.

 

● 

 

Ik hoop jou hiermee te inspireren. Omarm je Zooi. Dan heeft je inner critic ook minder grip op je en valt je een tikje minder lastig als je iets maakt dat Zooi is. En op die manier geef je jouw creatieve zelfvertrouwen meer ruimte.

Dank voor het lezen en leuk dat je er (weer) was. Deel dit bericht vooral. Bijvoorbeeld met jouw creatieve vriend(in) die misschien ook wel oren heeft naar meer creatief zelfvertrouwen. Vind ik geweldig, dank!

Liefs en tot rap,

PS Zin om je creativiteit en/of je onderneming eens écht te laten groeien? Ik heb een plekje met jouw naam erop in mijn mentoring programma. Als je meedoet ontvang je de Your Creative Success box in je brievenbus en direct toegang tot de online academy én tot de groep geweldige, ondernemende vrouwen in de besloten community van The Creatives Club.

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.