Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Hoe je het jaar (niet) moet starten

Dit jaar ga ik mezelf er even goed aan herinneren dat het niet gaat om hoeveel ik doe-doe-doe-en-doe, maar om hoe ik mezelf voed op allerlei vlakken. Dit inzicht kwam nadat ik mezelf een tikje sip had gemaakt de dagen rondom de jaarwisseling wat werk betreft.

Ja, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik voel me niet elke start van het jaar helemaal zen. Dat komt doordat mijn innerlijke pusher roept dat er stante pede - want een fris en nieuw jaar - een verbeterde versie van alles gestart moet worden. Mijn innerlijke pusher vindt het een unieke kans die ik zeker niet mag missen. Dus pusht ze me om de verbeterde versie te zijn...
wat creatieve projecten betreft
wat planning betreft
wat financiën betreft
wat gezonde voeding betreft
wat bewegen betreft
wat marketing betreft
enzovoorts.

Want dit is hét moment. Met die behoefte aan anders/verbetering in het nieuwe jaar begon mijn innerlijke pusher eind december al. Zo ontwierp ik een A3 bureaulegger met per maand een pagina voor marketing en verkoop en een pagina voor content. Ligt op mijn bureau, vers van de drukker. De innerlijke pusher is helemaal in haar nopjes. Ook kwam er een versch bullet journal. En een dag voor kerst - een kerst waarin we in ons fijne huis een groep van 14 hadden en een groep van 10 - ruimde ik de studio grondig op om alle ruimte te scheppen voor een knallend. creatief. vers. verbeterd nieuwjaar.  

De Man vroeg de vierde dag in het nieuwe jaar: 'Je ziet er een beetje sip uit, klopt dat?'. En ik dacht meteen: 'Ja, dat klopt geloof ik wel.' Want ik (of nou, mijn innerlijke pusher dus) ging al dagen helemaal los op het fris, het nieuw. Op al die verbeterbeloftes die de start van 365 kakelverse dagen in zich meedragen.

Alsof het een buffet was voor zojuist geredde schipbreukelingen na maanden op een onbewoond eiland. Ik schepte op, schepte op en schepte op. Verbeterschepje na verbeterschepje. Allemaal schepjes vol met wat er dit jaar anders zou kunnen. Mijn innerlijke pusher riep: 'Op 14 januari ben je te laat. Het is nu of nooit! Je kunt maar één keer een nieuw versch jaar beginnen!'
 
Dus ik zeg 'Ja' op de vraag van de Man of ik sip ben. En zeg dat ik een beetje moe ben. 'Dat mag toch?' vraagt hij. Goede vraag. 
 
Ik moet ineens zo om mezelf lachen. Dat ik erin trapte. Dat mijn innerlijke pusher zei: doen doen doen en beter beter beter en ik niet meteen in de smiezen had dat het niet mijn lieve, helpende stem was, maar die van die slavendrijver. Want - hallloooooo - wat starten betreft weet ik dit:
 
 
Mijn woord van het jaar wordt voeden. Zo. Dat kies ik nu. Kogel door de kerk. Dat woord van het jaar vloog een paar weken geleden mijn brein in. Maar ik was niet meteen overtuigd. Mijn vorige woord van het jaar was plezier. Ja, daar kon ik meteen wat mee. Dat vlieg je toch zo aan; vul je toch zo in? Het is een hapklaar brokje. Want ik weet waar plezier zit. Weet hoe dat moet.
 
Maar voeden... Hoe voed ik mijn brein? Hoe voed ik mijn lijf? Hoe voed ik mijn onderneming? Hoe voed ik mijn leven? Hoe voed ik mijn creativiteit? Hoe voed ik mezelf? Dat is toch wel iets om wat meer zelfonderzoek op te doen. Dat ga ik doen. Maar - belangrijk - in plaats van dat ik nu al ga bepalen hoe het zou moeten zijn, geef ik mezelf de ruimte om te onderzoeken van hoe het zou kunnen zijn wat mezelf voeden betreft. 
 
Vanmorgen pakte ik mijn versche journal (Leichtrum 1917, de bullet journal versie met extra zwaar papier en poederroze cover), sloeg het open en kalkte midden op een dubbele pagina het woord. V O E D E N. Ik omcirkelde het. En de komende dagen ga ik daar eens een mindmap van maken.
 
Want hoe zou het er voor dit jaar voor mij allemaal uit kunnen zien? Nou ik kan je vertellen dat ik nu al weet dat het dagelijkse maken (het SpeelKwartier) er zeker een plaats in houdt. En mijn woensdag 100% vrije en blije maakdag ook. Dat ik meer live workshops ga geven want ik houd van live. Dat ik met mijn Your Creative Success groep waar elke twee maanden weer nieuwe mensen kunnen instappen, meer live bijeenkomsten zijn. Ik weet ook dat ik dit jaar drie keer lekker op meerdaagse wandelingen ga  (eentje van zelf bijna 4 weken en 680 kilometer). Ik ga mijn manuscript over de mindset van creatieven flink herschrijven en hop naar uitgevers ermee. Op zoek naar de juiste. Nou dat lijkt me een hele mooie start zo met dit lijstje.
 
De vraag die ik ga beantwoorden tijdens het mindmappen is deze. 'Wat zou ik doen als ik mezelf op alle vlakken die ik maar wil, kan voeden?'
 
Een uitdaging in het zijn van Sabine W. is dat mijn hoofd en hart tegen veel dingen ja zeggen. Kwispel, kwispel. Kom we gaan. Nu. Op avontuur! Dat idee. Daar leef ik al mijn hele leven mee. Het bracht en brengt me ook aardig wat. Ik vind gewoon ontzettend veel dingen leuk. Ik ben ontzettend hongerig. Ik houd van doen. Daarin heb ik echt piek periodes. En ik kan gelukkig ook goed niets doen. Ik heb niet de illusie dat ik geheel tegen de wet van de natuur in alleen maar kan groeien, bloeien en oogsten. Soms moet ik even braak liggen zodat er daarna weer gezaaid kan worden.  
 
Bij dat mindmappen gaat lekkere energie vrijkomen. Dat weet ik uit ervaring. Waar verlang ik naar vanuit mijn diepste kern? Daar gaat het zoals gezegd om. Want alleen dat is wat mij naar actie kan brengen. Dat is uiteindelijk mijn benzine. Mijn benzine is niet al die voornemens die ik uiteindelijk toch een schepje teveel 'van buiten' maakte - door mijn innerlijke pusher dus - in de laatste week van december en waar ik die eerste paar dagen in januari gewoon een beetje sip van werd. 
 
Gisteravond na het eten ging ik een boek lezen. Liggend op de bank en in een dik vest. De hond lag naast me, de Man zat niet ver weg en de lichtjes van de kerstboom kleurde de kamer warm geel. Na een kwartier legde ik het boek weg en sloot mijn ogen. Ik mocht even moe zijn van mezelf.
 
Moet het voor jou ook beter en anders aan het begin van het jaar? Of op welk moment dan ook. Dan hier wat journaling vragen. Gewoon, voor uzelve en het helder krijgen van wat er nu in je leeft. Maar drie hoor, ik houd het klein. En heb je zin om dit jaar een klap te geven op wat jou voedt/waar je naar verlangt? Dan spreek ik je graag vrijblijvend over mijn mentoring programma 'Your Creative Success'. 
  • Hoe ga ik om met mijn innerlijke pusher die me aanspoort om direct, nu, hupsakee in actie te komen bij het begin van het jaar? Die zegt dat het anders en beter moet?
  • Welke signalen (in gedrag of gedachten) herken ik bij mezelf op het moment dat ik me overweldigd voel door de druk en/of stress om te moeten verbeteren?
  • Welke aspecten van mijn leven, creativiteit, en creatieve onderneming wil ik dit jaar voeden?

Leuk dat je er (weer) was en dank voor je interesse! Ken je iemand die ook tekent, ontwerpt, kunst maakt of illustreert en daar dit (laat je niet overweldigen, neem het stap voor stap en elke dag is een dag om fris te beginnen) tegen wil zeggen, deel dit bericht dan vooral. Dank alvast.

Laten we samen blijven groeien en de wereld verrijken met onze creativiteit. Maak mooi en zooi. Maak, maak, maak. En wat je ook maakt of doet, doe het met lust, lef en liefde!

Liefs en tot rap,

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.