Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Loei eerlijk over mijn centen als creatieve ondernemer.

Er was eens een Bien die 's avonds laat aan de keukentafel zat, de bankapp op haar telefoon opende - dat deed ze sowieso niet vaak genoeg - en zich rot schrok. De cijfers van haar zakelijke bankrekening zagen er heul anders uit dan de laatste keer dat ze keek.

Zo. Er was echt even paniek toen. Niet zo lang geleden om precies te zijn. Een week of twee gelee. Maar gelukkig gebeurde er de afgelopen 7 dagen iets, waardoor ik nu zonder paniek ben en met vers poen.

Laten we voorop stellen: financieel management is niet mijn sterkste kant. Ik ben geen ondernemer die (mijn inner critic hoort één van jullie al boe roepen) op elk moment exact weet hoe de zaken ervoor staan. Welke betalingen eraan komen, welke inkomsten eraan komen. De zaken staan er meestal goed voor, dat scheelt. Maar de afgelopen maanden - zo merkte ik die avond aan de keukentafel - waren er wat onvoorziene zaken geweest en had ik betalingen niet scherp.

 • Zo had ik een auto gekocht omdat de vorige was overleden.
 • Zo schreef ik me in voor een jaartraject met een coach.
 • Zo werd het bovenmaatse schilderij á 4.995 euro ondanks dat ze haar pronkende best deed in het Amsterdamse Spiegelkwartier niet verkocht (de galerie houdster gaf de tip volgende keer geen joekel schilderij te maken, maar kleiner werk en dat ga ik nu voor haar doen.)
 • Zo kwam mijn accountant met zijn jaarlijkse liefdesbrief (betalen, pannekoek!).

En ook belangrijk...de financiën rond de CityTekenTrip. Die trip organiseer ik inmiddels samen met Koosje Koene maar de kassaknop daarvoor staat op mijn website. Dus er kwam 12.000 euro bij. Maarrrr...daar moesten BTW en de kosten die we maakten af zoals acute zaalhuur vanwege slechte weersomstandigheden tijdens de CityTekenTrip. Koosje moest haar deel nog krijgen. En ik had die kleine 5.000 euro die van mijn credit card afgeschreven zou worden voor de 20 CityTekenTrip hotelkamers (x 2 nachten), niet super scherp meer maar de credit card maatschappij had dat wel scherp.

Ja ik loog niet toen ik zei, dat mijn financiële overzicht niet iets is, waar ik als solo-ondernemer in excelleer. 

Voel je al een beetje plaatsvervangende kramp in je buik? Nou ik wel weer.

De ochtend na de financiële wake up call (ondanks de schrik prima geslapen, dank je) stond ik wederom in de keuken en vloog er een zin mijn hersenpan in. Alsof het al een tijdje rondvloog in mijn postcodegebied en zich ergens wilde presenteren waar het van dienst kon zijn. En mijn brein was op dat moment nogal zo'n plek. Ik greep de zin aan alsof het een touw was dat naar een drenkeling wordt gegooid. Nouja dat laatste is overdreven. Maar goed. De zeer welkome zin was...

Ik ben op elk moment in staat om geld te manifesteren.

Neen, ik ben geen manifesteer babe (niets op tegen overigens en ik heb een boek over manifesteren hier klaar liggen om te lezen....om eerlijk te zijn ligt dat al drie jaar klaar) maar ik geloof zeker wel in de kracht van helpende gedachten, ergens liefdevolle aandacht op richten en hoe het universum ons soms cadeau's geeft of beter gezegd: met cadeaubonnen strooit. Het verschil? Voor cadeau's hoef je niets meer te doen, voor een cadeaubon wel. En de gedachte 'ik ben op elk moment in staat om geld te manifsteren' nestelde in mijn hersenpan. Het was als een cadeaubon die ik gretig in ontvangst nam...maar nu moest ik zelf aan het werk. Moest ik 'm zelf verzilveren.

De lichte paniek mocht van mij namelijk weg. Ik wilde naar plezier en poen. En ik houd van een uitdaging dus ik zag er ook nog wel een kilo lol in.

Wat kon ik bedenken om te doen (iets waar ik zin in had en me energie gaf) om op korte termijn geld te genereren? Daar ging ik die zondagmiddag even voor zitten. Ik koos er een stoel voor uit die lekker in de zon stond, pakte pen en papier en zette mijn inner critic eens de kamer uit. Ik deed een braindump waarin ik alles wat ik kon bedenken, op papier zette. Belangrijk hierbij wist ik - ik ben een ervaren braindumper - is om nog niet te kijken naar haalbaarheid of hoogmoed. Alleen maar ideeën spuien.

Dat deed ik. Ik bladerde door alles wat ik opgeschreven had. Toen was het tijd om te kiezen. Ook daar mocht mijn inner critic niet bij zijn, 

want ik wilde vooral blanco kunnen voelen waar flow en plezier maximaal zat en zo min mogelijk duwen en trekken zat.

Toen koos ik.
En plande ik het (mét ruimte, enigszins losse pols).
En had ik plezier.
En werkte ik wat harder.
En liet mezelf gerichter en vaker zien.

Zodat ik - bij het schrijven van deze post - kan zeggen dat ik de afgelopen 7 dagen in mijn up en zonder een cent betaald adverteren al 8.450 euro omgezet heb en dat daar nauwelijks kosten af gaan. Ik stond vanmorgen dus iets anders in de keuken dan op die ene avond.

Al had ik wel in de smiezen dat ik er niet van alles aan moest koppelen.
Ik was niet nu ineens wél een goede ondernemer.
Ik mocht er niet nu ineens wél zijn.

Ik mocht er al die tijd zijn en was al die tijd een goede ondernemer. Ook toen de kosten de pan uit vlogen en ik nietsvermoedend fluitend door een mistig financieel landschap liep. 

Over marketing leerde ik dit weer eens. Wacht, ik pak mijn Ipad en tekenpen erbij voor een illustratie...

 

 

Noujaaaa zeg. Er gebeuren soms dingen... Zoals ik die het af schrijven van deze blogpost twee dagen pauzeerde en er nog meer omzet kwam.

Er kwam uiteindelijk in die 9 dagen 16.500 euro binnen. En ik weet heul heul goed dat een blij en creatief bestaan niet (alleen) om de centen gaat. Geloof me.

En misschien is het niet chique om erover te praten. Vind je me een geldwolf. Of applaudisseer je juist voor me. Van werken met andere creatieve ondernemers weet ik dat er een hoop overtuigingen en ook een stuk schaamte zit op geld. Voer voor een andere keer wellicht. Maar dat ik mag doen wat ik het allerliefste doe en dat het zo naar me toe komt...maakt me blij en dankbaar. En ik vertrouw erop dat ik er iemand (jou wellicht) mee inspireer. 

Het is nu overigens voor velen misschien wel het meest voor de hand liggend om te denken: 'Leuk wat Bien zegt. Maar dat werkt niet voor mij, want....' dus als die gedachte al voorbij kwam dan is dat niet raar. En geloof me, als je redenen gaat zoeken waarom dit niet voor jou gaat werken, ga je er genoeg vinden. Wat je meer gaat brengen dan jezelf overtuigen waarom het niet werkt voor jou, is de vraag: 'Op wat voor manier zou dit voor mij wel kunnen werken? Wat neem ik in positieve zin mee uit dit verhaal?'

Ik stel mezelf ook een vraag. Wat haal ik uit de afgelopen weken?

 1. Dat het allerbelangrijkste is en blijft dat zowel je hoofd én je hart in je creatieve onderneming zit. Dat je wat je doet, doet met lust, lef en liefde.
 2. Er is helegaar niets mis met mijn money mindset, wel met mijn money management. 
 3. Ik mag wat minder als een struisvogel c.q. blinde vink, mijn financiële zaken runnen.
 4. Het besef weer eens dat poen fijn is om comfortabel te leven maar de waarde van wat wij als creatievelingen doen of wie we als mens zijn, zich nooit en te nimmer uitdrukt in je bankrekening.
 5. Je doet het niet slecht of verkeerd als je zakelijke bankrekening even te grazen wordt genomen. Het is voor iedereen gewoon een reisje dit hele financiële stuk van je onderneming. En is nou eenmaal op elk niveau in je ondernemerschap ruimte voor groei in financiële vaardigheden. Punt. 
 6. Jezelf voor je financiële heuft slaan...daar mag iedereen (ik dus ook) mee stoppen. 
 7. Ik klap zelfs na al die jaren ondernemerschap toch nog steeds verbazingwekkend veel in mijn handen op basis van bruto inkomsten (zet m'n feestmuts op en gooi met confetti) terwijl het uiteindelijk toch echt alleen gaat om wat er netto onderaan de streep overblijft. Dát is het ware moment voor feestmuts en confetti.

En oooh wat zou ik graag even in je hoofd willen kijken nu. Wat voor gedachten gaan er daar zoal rond na het lezen van dit loei eerlijke blog over plezier en poen? Je mag het me laten weten ;)

Dank voor het lezen en leuk dat je er was. Deel dit bericht vooral. Bijvoorbeeld met jouw creatieve vriend(in) die misschien ook wel oren heeft naar plezier en poen. Vind ik geweldig, dank!

Liefs en tot rap,

PS Zin om je creativiteit en/of je onderneming eens écht te laten groeien? Ik heb een plekje met jouw naam erop in mijn mentoring programma. Als je meedoet ontvang je de Your Creative Success box in je brievenbus en direct toegang tot de online academy én tot de groep geweldige, ondernemende vrouwen in de besloten community van The Creatives Club.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.