Past deze opdracht wel bij mij? De oplossing voor twijfelprojecten.

Je bent freelancer en krijgt een mail of bel met de vraag iets te maken. Ja roepen kan. Antwoord geven op de vraag of het project echt goed bij je past is – zeker als je twijfelt – een beter plan. Een artikel over focus. Met een handige tweepunts-check die beantwoordt of je ja moet roepen tegen een opdracht/verzoek.

Het is wat ik zelf wil leren. Ik schrijf in de Maandag Motivatie  altijd over wat ik zelf wil leren. Ik ben net zo lerende als jij bent. Eén van de leerpunten sinds het begin van mijn freelance creatieve carrière (toe maar) nu zo’n veertien jaar geleden, is om mijn eigen richting uit te blijven gaan. Niet reactief zijn en op alles ja roepen, maar me af te vragen: wat wil ik? Welke kant wil ik op?

Bepaal in dat kader altijd om de zoveel tijd je richting en eindpunt. Op dit moment is mijn richting: getekende reportages, infographics en ander editorial tekenwerk. Mijn eindpunt is verhalen vertellen met tekst en beeld in (online) magazines en eigen boeken. Niet alles wat op mijn pad komt, past daarbij.

U roept, wij rennen (voor u)

Maar mijn eindpunt wordt op momenten wazig en die van jou vast ook. Die horizon is ver weg, want er staat ineens iemand voor je neus te zwaaien met een verzoek. En hee, daar staat nog iemand die je van de snelweg af lonkt en een zijweggetje op wil krijgen. Een greep verzoeken:

Of ik iemand kan begeleiden bij het schrijven van haar manuscript.
Of ik het concept, tekst en beeld van een reclamecampagne kan ontwikkelen.
Of ik een tekenmonstertje (woorden van de ouder) van 8 jaar wat uren privé tekenles kan geven.
Of ik er oren naar heb om in een boekwinkel een prentenboek-workshop te geven.
Of ik een kalender kan maken voor iets juridisch-achtigs-dingerigs.
Of een journalist me kan bellen voor input over een getekend vakantiedagboek bijhouden.

Ik ben erg van Ja, leuk en jij waarschijnlijk ook. Maar heel veel Ja, leuk is soms bijzonder onprettig en onleuk voor jezelf. Het houdt je zo af van waar je voor ging, waar je blij van wordt, waar je hart ligt.

Twijfelopdrachten? Doe de tweepunts-check!

Dit is geen pleidooi voor het werken met oogkleppen op. Want dat mis je een hoop fijns. Het gaat om het maken van bewuste keuzes. Hier een tweepunts-check om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt bij projecten/opdrachten waar je over twijfelt…en eigenlijk ook voor alle andere opdrachten.

  1. Zijn het werkzaamheden waar ik zin in heb en die ik in de toekomst beslist vaker wil doen?
    Ja? Neem de afslag en probeer het eens. Daarna de snelweg weer op richting eindpunt.
    Nee? Doe het alleen als het goed voelt en een heel flink bedrag oplevert.
  2. Zou ik deze opdracht ook aannemen als ik er niet of matig voor betaald kreeg (omdat het een prachtaanvulling op je portfolio is , bijvoorbeeld)?
    Ja? Neem de afslag en ga na afronden van de opdracht weer de snelweg op richting je eerder gekozen eindpunt.
    Nee? Houd die voet op het gaspedaal en doorrijden maar.

Twee doeltreffende vragen. Deze tweepunts-check toe passen dus, als je weer eens gebeld of gemaild wordt met een opdracht of ander verzoek en niet meteen een volhartig JA voelt.

Zo, en nu heb ik zelf dus eindelijk iets in handen – twee vragen maar – om de juiste keuze te kunnen maken. Hoezee ho-la-di-jee.

Creatieven moeten sowieso niet overal ja op zeggen, vind ik, maar af en toe op het rechte pad blijven. Getverjesses wat een saaie boodschap. Die zijpaadjes zijn juist zo leuk en interessant. Maak het rechte pad is aantrekkelijker, is mijn devies, want dan bereik je nog eens je eindpunt. Als ik steeds een zijpad op hobbel, en weer eens en nog eens, raak ik vaak het eindpunt uit het oog. Vandaar.

Dank voor je interesse en leuk dat je er was. Deel dit bericht vooral. Bijvoorbeeld met jouw creatieve vriend(in) die ook voor dit soort keuzes staat. Vind ik geweldig, dank!

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.