Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

There are no rules. Bevrijd je creativiteit.

Jaren geleden dacht ik dat ik eigenlijk alles uit het hoofd moest kunnen tekenen. Dat ik dan een volwaardiger illustrator of kunstenaar was. Maar waarom eigenlijk? Wie bedacht die regel ooit? De Raad Van Tekenaars of ik?

En...in hoeverre gebruikten anderen referentiemateriaal? Lieten andere illustratoren en tekenaars zich inspireren door bestaand beeldmateriaal? Dat antwoord krijgen was natuurlijk zo gepiept. Ik had er maar twee illustraties voor nodig. De knipoogman van Gijs Kast en de hangkat van Paul Faassen. En Google, dat had ik er ook voor nodig.

Gijs, Paul, jij en ik hebben allemaal een mentale beeldbank. Daaruit kan je putten. Er zit ook veel in. Maar met de hersenen kan je maar zoveel zien. Bij tekenen of schilderen is het oog toch echt welkom. Geen verrassing.

De druk die ik mezelf ooit oplegde (en jij wellicht ook) om alles uit het hoofd te kunnen tekenen...verbaasd me al die jaren later. Waarom?! Want laten we eerlijk zijn: geen enkel menselijk brein kan elke vorm, elk detail, elke schaduw en elk perspectief perfect onthouden. Het menselijk geheugen is prachtig, maar het heeft zijn beperkingen. Uiteindelijk erkende ik - hallleluja - dat ons vermogen om te creëren niet afhangt van wat we kunnen onthouden, maar van wat we ermee doen. 

Referentiemateriaal is gewoon een waardevol hulpmiddel. Door gebruik te maken van al die prachtige foto's en afbeeldingen die er al zijn, kunnen we details vastleggen die we anders over het hoofd zouden zien. Of we gebruiken ze gewoon 1 op 1. Ook goed...want we hebben iets te vertellen. Willen iets duidelijk maken. 

Dus als ik een lezende Trees zoek (voor een illustratie die ik maakte voor Zin magazine) kan prinses Grace daarvoor model zitten. Ze doet het met plezier.

Er zijn zoveel fijne afbeeldingen beschikbaar online. Laat je daar door inspireren. Ik doe dat in ieder geval steeds meer. Ook Leonardo da Vinci maakte uitgebreid gebruik van observaties en studies van de natuur. Zijn gedetailleerde anatomische tekeningen zijn gebaseerd op nauwkeurige observaties van het menselijk lichaam. Nou, als dat geen vrijbrief is...

Nog meer vrijbrief nodig? Ik roep: Marlene Dumas. Zij maakt ook volop gebruik van foto's als bron om mensen en emoties in haar werk vast te leggen. Nog meer? Frida Kahlo maakte gebruik van spiegels en foto's om haar eigen beeltenis vast te leggen. Meer? Chuck Close projecteert foto's op het doek om er - met zijn kwast in de hand -  gedetailleerde, realistische portretten van te maken.

Ik hoop dat ik zo voldoende laat zien dat zelfs de meest getalenteerde kunstenaars bronnen gebruiken om hun werk te maken, te verrijken of te verbeteren. 

Deze hieronder maakte ik ook na een zoektocht door foto’s. Het haar was rood noch hoog en er stond zeker geen glas in, maar de uitdrukking probeerde ik te pakken.

Om die reden heb ik dit kastje vol met zwart wit vintage foto's waar ik veel in graai. Ik houd vooral van snapshots en mijn voorkeur gaat uit naar de jaren '50, '60 en '70.

Hoe je tot iets komt, het maakt me niet uit. Dat is wat ik wil zeggen. Ik ben sowieso meer geboeid door wat iemand te vetellen heeft met zijn/haar tekening of illustratie, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Waar het om gaat:

Er zijn geen regels als jij dat niet wil. Jezelf beperkingen opleggen? Weg ermee! Vandaar: there are no rules.

Ik begeleid veel ondernemers met een creatief beroep en ook daar valt me op dat eigen baas zijn niet vanzelfsprekend gepaard gaat met het besef dat je zo ruim als het maar kan je eigen keuzes mag maken. Dat gooi ik er aan het eind van dit blog dus nog even met plezier in. Je mag vandaag A kiezen en morgen B. Je mag vandaag schrijver zijn en morgen je website ombouwen en illustrator worden als je daar naar verlangt. Want wie houdt je tegen? Van wie heb je toestemming nodig? 

Dat is juist het mooie van zelfstandig ondernemer zijn. Dat je mag doen wat je wil wanneer je maar wil. En ja, het is zeker fijn als daar een strategie achter zit. Dat je goed weet wat je wil en als het even kan zelfs een missie hebt. Daar ga ik met een kleine groep met veel plezier dit najaar 90 dagen mee aan de slag in het Grow Your Creative Biz programma. Is je creatieve onderneming 0 tot 3 jaar oud...dan ben je de perfecte match. Zet je op de wachtlijst. En dan trek ik aan je jasje als alle informatie klaar is.

Leuk dat je er (weer) was en dank voor je interesse! Ken je iemand die ook tekent of illustreert en daar dit (there are no rules) tegen wil zeggen, deel dit bericht dan vooral. Dank alvast.

Liefs en tot rap,

 

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.