There are no rules

Lang dacht ik dat ik alles uit het hoofd moest kunnen tekenen. Maar waarom eigenlijk? Wie bedacht die regel ooit? De Raad Van Tekenaars of ik? Ik vroeg me af in hoeverre anderen referentiemateriaal gebruikten.

Lieten andere illustratoren en tekenaars zich inspireren door bestaand beeldmateriaal?

Jazeker.

En dat antwoord krijgen was zo gepiept. Ik had er maar twee illustraties voor nodig. De knipoogman van Gijs Kast en de hangkat van Paul Faassen. En Google, dat had ik er ook voor nodig.

Je hebt een mentale beeldbank, zeg ik altijd maar tijdens workshops, en daaruit kan je putten. Er zit ook veel in. Maar met de hersenen kan je maar zoveel zien. Bij tekenen is het oog toch echt welkom. Geen verrassing.

Dus als ik een lezende Trees zoek kan prinses Grace daarvoor model zitten. Ze doet het met plezier. En ik voel me niet bezwaard.

Er zijn zoveel fijne afbeeldingen beschikbaar online. Laat je daar door inspireren. Ik doe dat in ieder geval steeds meer.

Deze maakte ik ook na een zoektocht door foto’s. Het haar was rood noch hoog en er stond zeker geen glas in, maar de uitdrukking probeerde ik te pakken.

Om die reden heb ik nu dit kastje waar ik veel in graai:

Hoe je tot iets komt, het maakt me niet uit. Dat is wat ik wil zeggen. Ik ben sowieso meer geboeid door wat iemand te vetellen heeft met zijn/haar tekening of illustratie, maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Waar het om gaat:

Er zijn geen regels als jij dat niet wil. Jezelf beperkingen opleggen omdat je denkt dat je anders vals speelt? Weg ermee! Vandaar: there are no rules.

Ik begeleid veel creatieve ondernemers en ook daar valt me op dat eigen baas zijn niet vanzelfsprekend gepaard gaat met het besef en de mindset dat je volledig en zo ruim als het maar kan je eigen keuzes mag maken. Dat gooi ik er aan het eind van dit blog dus nog even met plezier in. Je mag vandaag A kiezen en morgen B. Je mag vandaag schrijver zijn en morgen je website ombouwen en illustrator worden als je daar naar verlangt. Want wie houdt je tegen? Van wie heb je toestemming nodig? Van jezelf! Juist ja.

Dat is juist het mooie van zelfstandig ondernemer zijn. Dat je mag doen wat je wil wanneer je maar wil. En ja, het is zeker fijn als daar een strategie achter zit. Dat je goed weet wat je wil en als het even kan zelfs een missie hebt. Daar werk ik op dit moment met een groep creatieve ondernemers aan, ze volgen het Creative Biz programma. Potverdorienogantoe wat een stappen zetten ze en was een bazen zijn het.

Leuk dat je er (weer) was en dank voor je interesse! Ken je iemand die ook tekent of illustreert en daar dit wel tegen wil zeggen, deel dit bericht dan vooral. Dank alvast.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.