Twijfel is een prima plek, maar pak je koffer er niet uit

Vandaag een gouwe-ouwe over Twijfel. Want iedereen twijfelt wel eens over wat hij of zij maakt. Dat schilderij, die foto, het lied, het verhaal, het beeldhouwwerk, het ontwerp. We weten het even niet. Is het wel mooi, goed, niet te saai? We weten vrij zeker dat we gewoon maar wat doen en binnenkort vast door de mand vallen. Want eigenlijk zijn we geen echte kunstenaar, geen echte schrijver of echte ontwerper. Die anderen wel. Maar wij – tssssss – wat denken we wel niet?

Twijfel is onlosmakelijk verbonden met creatief bezig zijn. Met maken. Geeft niks.

[ En ik zeg je alvast: ja, jij bent een echte kunstenaar, schrijver of ontwerper. Net zo echt als al die anderen en echter dan dit wordt het niet. ]

Maar goed. Die twijfel blijft. De truc is…

Pak je koffers niet uit bij Twijfel

Twijfel is niet de plek waar je wil verblijven. Het is de plek waar je een koffie drinkt en daarna weer op weg gaat. Geen plek waar je gaat overnachten en al helemaal geen plek waar je een week all inclusive boekt.

Stap je in de auto of trein om te creëren, dan kom je onderweg gegarandeerd Twijfel op meerdere plekken tegen. Het is niet anders. Twijfel is net als ziekenhuizen of scholen. Die zijn ook overal.

Waar het om gaat:

Laat je niet afschrikken door Twijfel. Het hoort erbij en gaat weer voorbij.

Vertrek na dat kopje koffie weer. Stap weer op de trein of in je auto. Ga weer maken. Ga door, door, door. En neem ook eens een coffee to go.

Ik twijfel nog regelmatig en soms lonkt Twijfel me met een belofte (slaapkamer met openslaande deuren naar tropische zee) in zijn val. Ben ik weken niet meer aan het werk te krijgen omdat alles wat ik maak zinloos is en ik maar eens een gewone baan moet zoeken.

Maar dan kriebelt het weer. Dan krijg ik weer de drang iets te schrijven of illustreren. Gelukkig maar. Ik ken na meer dan 10 jaar het patroon.

Herken jij ook een patroon in je ups en downs wat creëren betreft? Nu weet je in ieder geval wat daar waarschijnlijk aan ten grondslag ligt.

En dus: dichthouden die koffer, niet uitpakken, alleen even wat drinken en dan weer doorreizen.

Leuk dat je er even was en bedankt voor het lezen. Heel benieuwd waar jij staat als je het logeerpartijtje bij Twijfel overslaat en de koffie eens afslaat. Tot slot: bedankt voor het lezen. Vond je het interessant? Deel het dan (vind ik geweldig). Dank.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.