Je wil iets, maar het lúkt gewoon niet zo lekker of voelt te groot. Stop met aanmodderen, doe het samen met mij in een 1 op 1 traject. Klik hier.

Twijfel is een prima plek, maar pak je koffer er niet uit.

Ja. Of toch nee. En waarom wel. En waarom niet. Voorwaarts. Nee, stil blijven staan! Twijfel dus. Daar gaat deze blog over. Want iedereen twijfelt wel eens over wat hij of zij maakt voor plezier of voor plezier+poen (of voor poen alleen maar da's de minst aantrekkelijke variant...dat weten we allemaal en zou uit ons repertoire mogen).

Waar het om gaat: we weten het even niet. Is het wel mooi, goed, niet te saai? We weten vrij zeker dat we gewoon maar wat doen en binnenkort vast door de mand vallen. Want eigenlijk zijn we geen echte kunstenaar, geen echte schrijver of echte ontwerper. Die anderen wel. Maar wij – tssssss – wat denken we wel niet? Twijfel over keuzes rondom je onderneming en ondernemerschap heb je ook zo nu en dan. Op elk niveau in je onderneming, kom je weer versche uitdagingen tegen. Wie is nu onze droomklant precies...is die nog wel hetzelfde na al die jaren? En klopt onze missie nog? Zijn we echt (e c h t) aan het doen waar we naar verlangen? Ben ik mezelf onnodig klein aan het houden terwijl er allerlei moois voor mij klaar ligt om op te rapen?

Twijfel is onlosmakelijk verbonden met creatief bezig zijn en het runnen van een creatieve onderneming. Geeft niks.

[ En ik zeg je alvast: ja, jij bent een echte kunstenaar, tekenaar, fotograaf, illustrator of ontwerper. En ja je bent een echte ondernemer. Net zo echt als al die anderen en echter dan dit wordt het niet. ]

Maar goed. Die twijfel blijft. De truc is…

Pak je koffers niet uit bij Twijfel

Twijfel is niet de plek waar je wil verblijven. Het is de plek waar je een koffie drinkt en daarna weer op weg gaat. Geen plek waar je gaat overnachten en al helemaal geen plek waar je een week all inclusive boekt.

Stap je in de auto of trein om te creëren of is het weer tijde keuzes te maken rondom je creatieve onderneming en dito bestaan, dan kom je onderweg gegarandeerd Twijfel op meerdere plekken tegen. Het is niet anders. Twijfel is net als ziekenhuizen of scholen. Die zijn ook overal.

Waar het om gaat:

Laat je niet afschrikken door Twijfel. Het hoort er zoals je inmiddels weet bij en gaat weer voorbij.

Vertrek na dat kopje koffie weer. Stap weer op de trein of in je auto. Ga weer maken. Ga door, door, door. En neem ook eens een coffee to go.

Ik twijfel na 15+ jaar ondernemerschap nog regelmatig en soms lonkt Twijfel me met een belofte (slaapkamer met openslaande deuren naar tropische zee) in zijn val. Ben ik zomaar even van het pad af. Om de zoveel jaar heb ik door die twijfel zelfs een werkdipje. Het is niet anders. Ik zit het uit Want ik weet: op een moment begint de aangename kriebelt het weer. Daar kan ik van op aan. En krijg ik weer de drang iets te creëren. Gelukkig maar. Ik ken het patroon.

Herken jij ook een patroon in je ups en downs wat creëren betreft? Nu weet je in ieder geval wat daar waarschijnlijk aan ten grondslag ligt.

En dus: dichthouden die koffer, niet uitpakken, alleen even wat drinken en dan weer doorreizen.

Leuk dat je er even was en bedankt voor het lezen. Heel benieuwd waar jij staat als je het logeerpartijtje bij Twijfel overslaat en de koffie eens afslaat. Tot slot: bedankt voor het lezen. Leuk dat je hier (weer) even was. Vond je het interessant? Deel deze blogpost dan (vind ik geweldig) met een creatieve vriend(in) waarvan je weet dat ze nu in zo'n twijfel stadium zit. Dank.

Lieve groet en tot rap,

PS Op het moment dat jij er klaar voor bent om te groeien en je verlangens nu eens echt te gaan verwezenlijken (en dat niet in je up doen): ik heb een plekje met jouw naam erop in mijn mentoring programma. Als je meedoet ontvang je de Your Creative Success box in je brievenbus en direct toegang tot de online academy én tot de groep geweldige, ondernemende vrouwen in de besloten community van The Creatives Club. Laten we vrijblijvend bellen.

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.