Vergroot je zelfvertrouwen

Getalenteerd zijn maar niet ruim in het zelfvertrouwen zitten. Dat is rot en wat ook rot is, is dat het geldt voor aardig wat creatievelingen.

En dan kan het zomaar zijn, dat je stil valt. Al die mooie plannen die je had, verdwijnen naar de achtergrond. Ik hoor het maar al te vaak.

Vandaar deze blogpost.

Om al die andere homo creativo’s te helpen bij het groeien van dat zelfvertrouwen.

Maar eerst wil John nog wat zeggen over dat zelfvertrouwen.

Part of me suspects that I’m a loser, and the other part of me thinks I’m God Almighty. – John Lennon

Zie je? Het geldt voor veel creatievelingen. Zelfs al schreef je prachtige songs die over de hele wereld werden gedraaid.

Zelfvertrouwen heeft te maken met fouten durven maken, realistisch zijn en lief zijn voor jezelf.

Met aardig wat dus.

Wees lief voor jezelf. Dat is een mooie start. Komen er negatieve gedachten over jezelf naar boven? Is de innerlijke criticus weer lekker aan de slag? Kap hem dan af. Die innerlijke criticus is een stagiair. Hij of zij mag best in je atelier, werkkamer of studio staan maar jíj bent de baas. Over je creative proces, over je werktijden en pauzes. Over alles.

Vergelijk je jezelf veel met anderen? Dat is ook een rode vlag als het op zelfvertrouwen aankomt. Jij bent jij. En de enige persoon met wie je je zou moeten vergelijken. Kijk eens naar wat je drie jaar geleden maakte en wat je nu maakt. Kijk eens naar hoe je gegroeid bent! Het maakt niet uit wat anderen maken, het gaat om jou, dus jezelf vergelijken met anderen is nutteloos. En een valkuil die het gebrek aan zelfvertrouwen voedt.

En hoe zit het met het perfectionisme in jou? Niemand is perfect en dat proberen zorgt voor een deukjes (en soms fikse deuken) in je zelfvertrouwen. Kijk niet langer naar wat perfect ging maar kijk naar:

  1. wat er goed ging
  2. wat er goed genoeg ging
  3. wat minder goed ging

Dat zijn al drie categorieën om naar te kijken. Op een vriendelijke manier. Een stuk prettiger dan de enige categorie waar je het wellicht tot nu toe over had. De categorie van perfect. Om specifiek te zijn: De categorie van ‘het-moet-perfect’.

Ruil perfectionisme in voor goed genoeg.

Weet dat fouten maken mag. Je leert er echt van. Op die manier bekijk je mislukkelingen op een positievere manier.

Even opsommen wat we tot nu toe las aan punten die je zelfvertrouwen vergroten:

  • Wees lief voor jezelf.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen.
  • Ruil perfectionisme in voor goed genoeg.
  • Weet dat fouten maken mag.

Complimenten geven over jezelf en wat je maakt, zorgt voor een fijne intrinsieke motivatie. En die motivatie is veel belangrijker dan externe motivatie van wie dan ook. Complimenteus zijn naar jezelf is een gezonde motivatiegewoonte. Er bestaat zelfs een heuse twee minuten zelfwaarderingpauze. Deze komt van Henrik Edberg (die een Self Esteem Course ontwikkelde).

De pauze gaat als volgt:

Haal diep adem, slow down en vraag jezelf:

Welke drie dingen waardeer je in jezelf?

Ik zou voor ons creatievelingen de vraag graag herformuleren en zeggen:

Welke drie dingen rondom wat je maakt(e), waardeer je?

Of als deze zin voor jou lekkerder loopt: Met welke drie dingen rondom wat je maakt(e), ben je tevreden?

Het hoeven geen drie grote dingen te zijn, zegt Henrik. Klein is prima. Deze korte zelfwaarderingspauzes a la Henrik helpen je zelfvertrouwen uiteindelijk te vergroten. En op de korte termijn geeft het een fijne positieve energie. Ook dat is fijn. Neem dagelijks zoveel pauzes als je wil. Eén is al mooi. Want van nooit stil staan bij wat je waardeert in wat je maakt naar daar dagelijks bij stilstaan, is winst.

Schrijven over jezelf vind ik persoonlijk altijd verhelderd. Overal liggen schrijfboekjes in huis. Hieronder 8 vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden en die bijdragen aan het in kaart brengen van je zelfvertrouwen en…

…de weg naar een groter zelfvertrouwen openen.

Neem even een momentje. Pak een kop koffie of thee, installeer je ergens met je notitieboekje en help jezelf.

1. Denk goed na en noteer wat jouw onzekerheid heeft veroorzaakt.
2. Noteer een situatie waarin je voldoende zelfvertrouwen had.
3. Noteer een situatie waarin je weinig zelfvertrouwen had.
4. Brainstorm naar manieren om je vaker te voelen als bij vraag 2.
5. Noem 5 dingen van jezelf die je leuk vindt.
6. Noem 5 dingen van wat je maakt die je leuk vindt.
7. Noem 5 vaardigheden die je hebt. Iedereen heeft namelijk een unieke combinatie, eentje die waardevol is voor anderen.
8. Noem 5 dingen die je bereikt hebt en waar je trots op bent. In de toekomst zullen er weer vijf bijkomen. Daar kun je van op aan.

Ik hoop van harte dat dit je een zet geeft op het pad richting meer zelfvertrouwen. Weet dat al het moois dat jouw kant op komt jou van harte gegund is. Dat ik in alle homo creativo’s geloof dus ook in jou.

Al gaat er niets boven JOU die in jezelf gelooft. Daar zit de meeste power in.

Voel je goed over jezelf en geef negativiteit een schop onder zijn kont. Dan komt het met dat zelfvertrouwen wel goed.

Leuk dat je hier (weer) even was. Deel deze blogpost meteen even met die ene creatieve vriend(in) die misschien ook haar zelfvertrouwen een boost kan geven. Dank! 

PS Ga je lekker, maar denk je dat je nóg lekkerder gaat als je iemand hebt die jou de bewezen stappen naar verdere groei aanreikt? Iemand die je steunt bij het gaan naar dat volgende smakelijke niveau in je creatieve bestaan en/of onderneming? Hop dan vooral even naar de informatie over het Your Creative Success programma. Of maak meteen een afspraak met mij om even vrijblijvend te bellen.

 

 

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.