Wat cruciaal is op momenten dat het tegenzit.

Ik hoorde het woord boven het geroezemoes en de espressomachine uit. Het is één van mijn lievelingswoorden. Ik zat met een doorgewinterde illustrator die even een hobbel ervoer in dat geroezemoes koffie tentje. De werkbladen die ik mee had genomen, lagen voor ons. We waren lekker aan de slag. Het had trouwens ook een doorgewinterde schilder, kunstenaar, fotograaf of wat voor homo creativus dan ook kunnen zijn.

Waar het om gaat, is waar het over ging.

Het ging die ochtend over nog zichtbaarder worden en het perfectionisme dat daarbij in de weg staat. En natuurlijk viel het woord. Zij sprak het uit, niet ik. Daar was ik wel blij mee.

Lef.

Het woord staat hoog in mijn creatieve vocabulaire top 10.

Lef om te beginnen.
Lef om door te gaan.
Lef om te durven schitteren.
Lef om te zeggen: vandaag werk ik niet maar ga ik een dag spelen.
Lef om te doen/maken waarvan het de bedoeling is, dat jij het gaat doen/maken.
Lef om goede prijzen te vragen zodat je echt comfortabel kunt leven.
Lef om niet (meer) te doen wat anderen van je verwachten.
Lef om voor plezier te gaan; je enthousiasme te volgen.
Lef om steeds meer jouw unieke creatieve pad te bewandelen.

Als alles gladjes loopt en het creatieve leven je toelacht…dan is milde lef nodig. Mensen zijn enthousiast over wat je maakt, jij bent enthousiast over wat je maakt (belangrijk!) en opdrachtgevers komen.

Maar je creatieve pad loopt net zoals bij de illustrator die tegenover me zat, ook wel eens minder glad en dáár zit de uitdaging. Op momenten dat het niet allemaal lekker loopt, heb je pas echt lef nodig. Grote scheppen ervan. Niks theelepels lef maar stratenmakers scheppen vol ervan. Want de inspiratie is weg. Of je krijgt ongezouten kritiek op wat je maakt en iemand sloeg je daarmee even knock-out.

(Wees groots in lef dan. GROOTS.)

Je hebt lef nodig als je niet meer blij wordt van wat je maakt en je – help! – geen idee hebt welke kant je vanaf hier op moet.

(Wees groots in lef dan. GROOTS.)

Je hebt lef nodig als je het vertrouwen in je eigen kunnen bijna verliest en daaruit moet krabbelen.

Je hebt, kortom, lef nodig om door te gaan. Om weer te beginnen, om naar jezelf te luisteren. Het brengt je op prachtige plekken in je creatieve, scheppende bestaan. Best eng, lef hebben als het tegenzit en je misschien het liefst niets meer maakt omdat de lol er volledig af is, je lam geslagen bent of zoekende bent. Maar zonder lef geen groei en groei is precies wat je nodig hebt. Je krijgt er dus iets moois voor terug.

Lef is lief voor jezelf. Vandaar: wees lef voor jezelf.

In het To Do Blocknote dat ik voor mijn klanten maakte (op één A4tje helder overzicht voor dagen dat het net wat meer nodig is dan de andere) staat er onderaan elke pagina een andere quote van mij. Vandaag is voor mij zo'n dag die wat meer vraagt en de quote die op die pagina staat, past perfecto bij deze blog. Namelijk:

Ik heb geen zelfvertrouwen nodig. Ik heb een beetje lef nodig. Zo kom ik er en groeit mijn zelfvertrouwen.

Vraag jezelf eens af:
‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik datgene ga doen waar nu angst op zit?'

Het kan namelijk zo maar zijn, dat je er dan achter komt dat het wel meevalt met dat ergste wat er kan gebeuren. We twijfelen of voelen vaak angst voor iets dat als we het wel doen, ons meestal niet vermorzelt.

Leuk dat je hier was voor een snufje motivatie. Deed het je wat, dit stukje over lef? Deel het dan vooral. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld of op social media. Vind ik geweldig. Dank, dank.

Lieve groet en tot rap, 

PS Zin om dat lef nou eens écht te laten groeien? Ik heb een plekje met jouw naam erop in mijn mentoring programma. Als je meedoet ontvang je de Your Creative Success box in je brievenbus en direct toegang tot de online academy én tot de groep geweldige, ondernemende vrouwen in de besloten community van The Creatives Club.
PS Ben je geen pro maar amateur, daag je lef dan ook uit en leer over lef in de Artist Wake Up Call die binnenkort start. Doe mee, wees welkom.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom net zoals 1000+  tekenaars, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren ook op mijn ere lijst en ontvang inspirerende mails (Friday Fun genaamd) over creativiteit, maken en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.