Lef is cruciaal op momenten dat het even tegenzit.

 

Vanmorgen zat ik met een versche illustrator op een terras. Ik had wat werkbladen mee en we gingen lekker aan de slag. Het ging onder andere over zichtbaar worden en het perfectionisme dat daarbij in de weg staat. En natuurlijk viel het woord. Zij sprak het uit, niet ik. Daar was ik wel blij mee.

Lef.

Het woord staat hoog in mijn creatieve vocabulaire top 10. Lef om te beginnen, lef om door te gaan en lef om te durven schitteren. Lef om te doen wat jij ingegeven krijgt – wat het ook is – en niet te doen wat anderen van je verwachten.

Als alles gladjes loopt en het creatieve leven je toelacht…dan is milde lef nodig. Mensen zijn enthousiast over wat je maakt, jij bent enthousiast over wat je maakt (belangrijk!) en opdrachtgevers komen.

Maar je creatieve pad loopt ook wel eens minder glad en daar zit de uitdaging. Op momenten dat het niet allemaal lekker loopt, heb je echt lef nodig. Want de inspiratie is weg. Of je krijgt kritiek op wat je maakt en iemand sloeg je daarmee knock-out.

(Wees groots in lef dan. GROOTS.)

Je hebt lef nodig als je niet meer blij wordt van wat je maakt en je – help! – geen idee hebt welke kant je vanaf hier op moet.

(Wees groots in lef dan. GROOTS.)

Als je het vertrouwen in je eigen kunnen bijna verliest…daar is ook veel lef voor nodig, om daar uit te krabbelen.

Je hebt, kortom, lef nodig om door te gaan. Om weer te beginnen, om naar jezelf te luisteren. Het brengt je op prachtige plekken in je creatieve, scheppende bestaan. Best eng, lef hebben als het tegenzit en je misschien het liefst niets meer maakt omdat de lol er volledig af is, je lam geslagen bent of zoekende bent. Maar zonder lef geen groei en groei is precies wat je nodig hebt. Je krijgt er dus iets moois voor terug.

Lef is lief voor jezelf. Vandaar: wees lef voor jezelf.

Tot slot: bedankt voor het lezen. Deed het je wat, dit stukje over lef? Deel het dan. Met een creatieve vriend(in) bijvoorbeeld of op social media. Vind ik geweldig. Dank.

 

PS Vraag jezelf eens af: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren als…(vul dan hier in waar je even geen lef voor voelt).?’ We twijfelen of voelen angst voor iets dat, als we het wel doen, ons waarschijnlijk niet vermorzelt.
PS Daag je lef uit en leer over lef in de Artist Wake Up Call die binnenkort start. Doe mee, wees welkom.

Laten we elkaar niet uit het oog verliezen, creative creature.

Kom ook op onze ere lijst en ontvang inspirerende mails over creativiteit en het hebben van een creatief beroep of bedrijf.

Close

50% Afgerond

Mis onze Friday Fun niet

Sluit je aan op onze erelijst van creatievelingen die elke veertien dagen onze inspirerende en motiverende Friday Fun krijgen. Eindelijk iets leuks in je mailbox.